Utorak, 26 listopada, 2021

Radovan Kovačević o zahtjevu da se utvrdi privremena nesposobnost Milorada Dodika

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Kovačević kaže da to potvrđuje i Čamparina izjava, te da je ovakav Ustavni sud isključivo političko sredstvo bošnjačke politike.

– Smiješno je i skandalozno da neko tvrdi da zalaganje za vraćanje u okvire Ustava predstavlja antiustavno djelovanje – poručio je ovo Radovan Kovačević, komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare koji je zatražio od Ustavnog suda BiH da “pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsjedništva BiH”.

Kovačević, koji je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je za RTRS da je smiješno i skandalozno da neko tvrdi da zalaganje za vraćanje u okvire Ustava predstavlja antiustavno djelovanje i nešto što Ustavni sud treba na bilo koji način da osudi.

– To su političke igre političkog Sarajeva, političkih Bošnjaka i nešto što nema apsolutno nikakve veze sa realnošću – rekao je Kovačević.

Komentarišući pomenutu izjavu ministra Čampare o utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika, Kovačević je istakao da se vraćanje u okvire Ustava, kakav je jedini na snazi u BiH, ne može smatrati antiustavnim djelovanjem.

Poručuje da Ustavni sud BiH, sa troje stranih sudija koje konstantno zajednički djeluju sa bošnjačkim sudijama, radi protiv interesa srpskog i hrvatskog naroda i protiv interesa i ustavnih prava i pozicije Republike Srpske.

Kovačević kaže da to potvrđuje i Čamparina izjava, te da je ovakav Ustavni sud isključivo političko sredstvo bošnjačke politike.

Kovačević ističe da “niko neće bilo kakvim igricama ni igrama, pa ni Ustavni sud BiH koji je davno izašao iz svojih ustavnih okvira propisanih Dejtonskim sporazumom, osujetiti Republiku Srpsku da zaštiti svoja prava i konačno vrati sve ono što joj je na nezakonit način oduzeto i da sve uskladi sa onim što su njena Ustavom zagarantovana prava”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo