Nedjelja, 13 lipnja, 2021

RAK apelira na poštivanje kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U svjetlu trenutnih protesta, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) apeluje na nosioce dozvola “na poštivanje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, posebno u vezi sa informacijama koje su se pojavile u javnosti, a koje ukazuju na navodno povećanu mogućnost izbijanja oružanih sukoba u BiH”.

– Nosioci dozvola su odgovorni za sve sadržaje bez obzira na njihov izvor. Ovi sadržaji obuhvataju vlastiti, reemitovani i razmijenjeni program, najave programa, SMS i druge poruke publike. Pružaoci medijskih usluga slobodni su u kreiranju i uređivanju svojih sadržaja, uz poštivanje profesionalnih i općeprihvaćenih vrijednosnih i etičkih standarda – navode iz RAK-a.

U saopćenju za javnost podsjećaju na odredbe Kodeksa koje između ostalog navode “Audiovizuelne medijske usluge i medijske usluge radija neće prenositi jasan i neposredan rizik od uzrokovanja negativnih posljedica koje uključuju, ali se ne ograničavaju na smrt, povrede, štetu nanesenu imovini ili drugu vrstu nasilja”, te da “neće stvarati jasan i neposredan rizik od podsticanja etničke ili vjerske mržnje”.

– Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ukoliko se prezentiraju emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg utjecaja na publiku, mogle potaći nasilje, ohrabriti netoleranciju i mržnju i dovesti do gubitka života.

Takve izjave treba prenijeti na način da se prenesu osnovne činjenice, ali uz obezbjeđivanje dodatnog činjeničnog konteksta i prihvatanja tona koji minimizira emotivni naboj provokativne izjave ili optužbe.

Imajući u vidu moć medija, a naročito u Bosni i Hercegovini, gdje su odigrali centralnu ulogu u poticanju rata, mediji imaju posebnu obavezu da predstave vijesti i mišljenja na osnovu činjenica i ne podstičući nasilje i međunacionalnu mržnju – navodi RAK.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo