Utorak, 30 studenoga, 2021

Ramazan 2020: Islamska zajednica objavila koliko iznose vitre za BiH, a koliko za dijaposru

Nemojte propustiti

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice mogu se pronaći na službenoj stranici

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku kojom je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1441. h.g./2020. godine. Polazna osnova za određivanja ovogodišnje visine sadekatu-l-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH nije došlo do promjena ekonomskog stanja u BiH, koje bi rezultirale značajnijim rastom ekonomije, BDP-a i životnog standarda građana. Iako je zabilježen neznatan rast prosječnih plata, ali i neznatno povećanje cijena hrane, ipak, nije došlo do promjena koje bi mogle uticati na visinu sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

Iznos vitri za BiH i dijasporu

“Tako je iznos sadekatu-l-fitra (vitre) za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao 20 konvertibilnih maraka, deset i sedam“, istakli su iz IZ.

Što se tiče zemalja EU, Amerike i Australije, nakon sagledavanja promjena u životnom standardu kao i visine sadekatu-l-fitra drugih zajednica muslimana na tim područjima, predloženi su sljedeći iznosi.

Zemlje Evropske unije: Slovenija, Njemačka, Austrija, Belgija, Holandija, Finska, Luksemburg, Francuska, Finska i druge zemlje EU, 20 eura za prvu kategoriju, 15 i 10 eura za drugu i treću kategoriju. Švicarska 20 CHF za prvu kategoriju, 15 i 10 CHF za drugu i treću.

Odluka Vijeća muftija

Sjeverna Amerika i Australija 20 dolara za prvu kategoriju, 15 i 10 dolara za drugu i treću. Švedska 200 SEK i 100 SEK ili istu vrijednost u drugoj valuti.

Vitre u Danskoj za prvu kategoriju iznose 100 DKK i 70 DKK za drugu kategoriju. U Norveškoj 200 NOK za prvu, odnosno 100 NOK za drugu kategoriju,

Velika Britanija 10 funti za prvu i 8 funti za drugu kategoriju.

Nisab za ramazan 2020

Također, na osnovu cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u BiH, Vijeće muftija je utvrdilo i iznos nisaba za mjesec ramazan 1441. h. godine u visini od 8.990 KM, 4.610 eura ili 4.990 američkih dolara.

“Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna“, pojašanjavaju iz IZ-a.

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice mogu se pronaći na www.zekat.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Majke Srebrenice i Žepe: Žalosno i tužno je tražiti poništavanje Zakona

- Žalosno, licemjerno ali i stvarno - stoji u saopštenju udruženja Pokreta udruženja Majke enklave Srebranica i Žepa. Na jučerašnjoj...

Možda vas zanima i ovo