Petak, 21 siječnja, 2022

Ramazan u BiH: Čaršijom se širi miris somuna

Nemojte propustiti

Što tanji i što vrući, namazan puterom ili kajmakom, umočen u topu, bamiju ili sogane, somun je stoljećima dio ramazanske tradicije u Bosni

Foto: AnadolijaMjesec ramazana u Bosni i Hercegovini ne može se zamisliti bez somuna, okruglog „spužvastog“ hljepčića posutog sjemenkama ćurekota.

Što tanji i što vrući, namazan puterom ili kajmakom, umočen u topu, bamiju, sogane ili, jednostavno, kao poslastica punjen domaćim pekmezom ili medom, somun je stoljećima dio ramazanske tradicije u Bosni.

Ovaj hljepčić ili, kako se u nekim dijelovima BiH još naziva, lepina, neizostavni je dio tradicionalnog bosanskog iftara.

Iako se u prodaji mogu naći tokom cijele godine, u mjesecu muslimanskog odricanja i molitve, somunima onaj naročiti miris daju sjemenke ćurekota, kojima se tijesto posipa neposredno prije stavljanja u vrelu peć.

Iako se u somunu tradicionalno serviraju bosanski ćevapčići, na njima nema crnih sjemenki koje svojim zamamnim mirisom u ramazanska predvečerja mame u pekare i one koji nemaju veze sa ramazanskim postom.

Po somune stoljećima, nošeni mirisom ćurekota i tijesta pečenog u vreloj peći, idu muslimani postači, ali i Bošnjaci koji ne poste, kao i ovdašnji pravoslavci, katolici, ateisti…

No, peciva se mogu kupovati bilo gdje, a somun samo na provjerenim mjestima. Iako se radi o najjedenostavnijem hljepčiću na svijetu – koji čini brašno, kvas, sol i voda – najbolje somune kadri su spremiti samo majstori pekarskog zanata.
Za Sarajlije je to desetljećima pekara „Kod Mehe“, smještena tik iznad Baščaršije, a malo niže Kovača, u samom srcu Staroga Grada.

„Nikad nisam brojao koliko somuna ispečem. Kad je peć dobra i jaka vatra, a temperatura u njoj 500 stepeni Celzijusa, da se somun ispeče dovoljno je nekoliko sekundi. Ukoliko somun ubaciš, utoliko ga izbacuješ iz peći“, kaže majstor Mahir Divjan (31) dok sa trojicom kolega od okrugle mase tijesta formira i platnom prevučenom metalnom šipkom „šara“ još nepečene somune i ubacuje ih u vrelu zidanu peć na drva. Šara je, kažu majstori, ista otkad postoji somun.
A, niko, pa ni 68-godišnji vlasnik pekare „Kod Mehe“ Mehmed Poričanin, koji je daleke 1970. od amidže preuzeo radnju, ne zna tačno kad je i ko u Bosnu donio recept za spravljanje somuna. Mehmedov amidža je 1921. započeo bavljenje pekarskim zanatom. Pekaru „Kod Mehe“ držao je od 1954.

„Pretpostavlja se da somun porijeklo vodi od Osmanlija, odnosno da je u Bosnu došao sa Istoka, ali niko ne zna tačno ko ga je donio“, kaže gazda Mehmed.
Riječi majstora Mahira, da je „pravi somun samo onaj pečen u zidanoj peći, a nikako peciva koja liče na somune ispečena u pećima grijanim na naftu i električnu energiju“, potvrđuje i gazda Mehmed.

„Nema ‘tajnog’ recepta. Jednostavno, treba raditi. Što se tiče somuna u mojoj pekari, tradicija je uradila svoje“, kaže Mehmed. Dodaje da su se somuni nekad, kao i danas u ovoj pekari, pekli u vrućoj peći na drva, a nakon toga, kad temperatura padne, stavljala bi se ostala peciva.

„Somun je najjednostavniji hljeb koji se proizvodi. Mekano i hladnije tijesto sa više soli i pečenje na visokoj temperaturi su sve što treba znati“, objašnjava Mehmed, dodavši kako se pritom sve oko somuna radi ručno.

Dok razgovaramo, pekarom se širi miris prvih ramazanskih somuna. Mehmed kaže da u mjesecu ramazana somune peku tokom cijelog dana.

„Jer, po somune dolaze oni koji poste, ali i oni koji ne upražnjavaju ramazanske običaje. A, najveća potražnja je sat-dva pred iftar, jer svako želi da za iftar ima vruć somun“, kaže Mehmed i dodaje kako i sam ne odolijeva zamamnom mirisu somuna koji uz ramazan najčešće iftari uz topu i saftali jela „u koja se komadi somuna umaču“.

„Mislim da je somun postao popularan upravo zbog niza tradicionalnih bosanskih jela koja su se u ono vrijeme jela rukama, umačući, i ta vrsta hljeba je najbolje odgovarala“, dodaje Mehmed.

Kako je gazda već izvjesno vrijeme u penziji, Mehmedova kćerka je preuzela posao i nastavila porodičnu tradiciju. Gazda se nada da će je nastaviti i mlađe generacije. Drugačije i ne bi smjelo, jer dok je ramazana, u Bosni će se iftariti uz somune, kao i stotinama godina dosad.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo