Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

Ramiz Salkić u Bratuncu: Vrijeme je da se ukine ime Republika Srpska koje bh. Srbima daje ekskluzivitet

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

"Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći", kazao je...

Sjećate li se “kioska od 253.000 KM”? Evo koliko ustvari košta: Muzur objavio nalaz vještaka, vrijednost čak 10 puta manja!

Predsjednik turističke zajednice KS Nermin Muzur podsjetio je na ovaj slučaj i objavio nalaz vještaka građevinske struke kao dokaz...

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika

Sjedište novoosnovane stranke je u Livnu, a time su, kaže Slavko Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj...

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je posjetio Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu u kojem su ukopane žrtve zločina iz 1992. gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama. Tokom posjete Memorijalnom centru Veljaci, prisustvovale su i porodice žrtava genocida, predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

Salkić je istakao da je krajnje vrijeme da civilizirani svijet promjeni svoj pristup, zaštiti žrtve i potomke žrtava genocida od onih koji provode završnu fazu genocida, i da područje na kojem je počinjen genocid izdvoji iz administrativne uprave onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, javlja Fena.

– U vremenu koje je pred nama treba uložiti dodatne napore na otklanjanju nepravdi koje su učinjene u Dejtonskom mirovnom sporazumu prema žrtvama genocida i njihovim potomcima. Jedna od njih je da područje na kojem je počinjen dokazan i presuđen genocid ne bude pod upravom onih koji negiraju genocid veličaju ratne zločince i diskriminiraju preživjele i potomke žrtava genocida – naveo je Salkić.

Istakao je da je počinjeni, dokazani i presuđeni genocid počinila vojska i dijelovi policije bosanskih Srba nad stanovništvom koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenih nacija i danas pred očima cijelog svijeta predstavnici bosanskih Srba provode završnu fazu genocida ponovo bez bilo kakve reakcije civiliziranog svijeta.

Smatra da je krajnje vrijeme da civilizirani svijet promjeni svoj pristup, zaštiti žrtve i potomke žrtava genocida od onih koji provode završnu fazu genocida, i da područje na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid izdvoji iz administrativne uprave onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

– Nakon 25. godina krajnje je vrijeme da se ukloni diskriminatoran naziv tog entiteta iz kojeg se crpi ekskluzivitet bosanskih Srba na teritoriju što za posljedicu ima diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi pravoslavci u svim segmentima društva u tom entitetu. Taj naziv duboko vrijeđa osjećanja preživjelih žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata vojnog i političkog rukovodstva bosanskih Srba za što su osuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu – naglasio je Salkić.

Dodao je da je sve to neophodno poduzeti jer predstavnici bosanskih Srba u proteklih 25 godina nisu učinili katarzu, nisu priznali genocid, nisu se distancirali od ratnih zločinaca, nisu uspostavili sistem jednakih vrijednosti za sve građane u entitetu već naprotiv čine sve suprotno od toga s ciljem realizacije ratnih ciljeva mirnodopskim metodama.

– Oko ovih ciljeva trebaju se okupiti svi oni kojima je na srcu Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole. Bez ispravljanja ovih nepravdi nestanak Bošnjaka u narednim generacijama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je neizbježan, a time je i opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine pod velikim pitanjem – kazao je Salkić.

Poručio je da je potrebno je da se svi okupe oko tih ciljeva da ih jasno čvrsto i odlučno predstave domaćoj javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice.

– Nastavak obilježavanja neustavnog i nezakonitog 9. januara kao dana ovog entiteta jedan je od dokaza neophodnosti ovih koraka u budućnosti. Najbolji dokaz za to je negiranje sudskih presuda, veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, ponižavanje žrtava i provođenje diskriminacije nad onima koji su se vratili na svoje ognjište što za posljedicu ima ponovno odlazak povratnika sa svojih ognjišta pod svakodnevnim pritiskom – potcrtao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik ponovo o članici CIK-a i njenom prezimenu: “Bila je udata za Bošnjaka, zadržala prezime…”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na...

Možda vas zanima i ovo