Četvrtak, 23 rujna, 2021

Rasim Ljajić kritikovao učiteljicu iz Sandžaka: “Nikada nisam razumio to junačenje i inaćenje na vlastitu štetu”

Nemojte propustiti

Na društvenim mrežama jučer se pojavio snimak iz novopazarske škole na kome se vidi kako đaci sa rukom na srcu pjevaju himnu “Ja sin sam tvoj”.

Rasim Ljajić, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije, povodom slučaja u Novom Pazaru u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo”, gdje je učiteljica Adela Karaahmetović Melajac đacima prvacima na početku školske godine pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, rekao je da je učiteljica na društvenim mrežama već proglašena za “narodnog heroja” zbog svoje reakcije.

Rasim Ljajić, predsjdenik Socijaldemokratske partije Srbije, povodom slučaja u Novom Pazaru u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo”, gdje je učiteljica Adela Karaahmetović Melajac đacima prvacima na početku školske godine pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, rekao je da je učiteljica na društvenim mrežama već proglašena za “narodnog heroja” zbog svoje reakcije.

– To što će vjerovatno napraviti štetu i sebi i svojoj školi nikog sutra neće zanimati. Nikada nisam razumio to junačenje i inaćenje na vlastitu štetu – rekao je Ljajić za Kurir.

Apelovao je na nadležne organe da budu obazrivi.

– Pošto su se nacionalne strasti ponovo pojačale, ja samo apelujem na nadležne organe da imaju u vidu kompleksnost trenutka i specifičnosti sredine kad budu dobnosili odluke o ovom slučaju. Važno je da sprečimo dalji rast tenzija, a ne da dolivamo ulje na vatru – istakao je Ljajić.

Na društvenim mrežama, podsjetimo, jučer se pojavio snimak iz novopazarske škole na kome se vidi kako đaci sa rukom na srcu pjevaju himnu “Ja sin sam tvoj”.

Pri tome je učionica bila ukrašena bijelim i zelenim balonima sa natpisom “Bosanski jer sam Bošnjak”. Karaahmetović Melajac se snimkom pohvalila i na svom profilu na društvenim mrežama.

Početak školske godine u Srbiji obilježen je intoniranjem državne himne. Odluka o intoniranju himne “Bože pravde”, koju Bošnjaci u toj zemlji ne osjećaju kao svoju, u školama je čin koji ne nailazi na odobravanje bošnjačkih roditelja i prosvjetnih radnika u Sandžaku. Odluku da se himna “Bože pravde” intonira na početku školske godine donijele su vlasti Srbije.

Takva odluka naljutila je sandžačke Bošnjake, a Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) oglasilo se saopćenjem u kojem su istakli kako Bošnjaci koji žive u Srbiji ne smatraju “Bože pravde” državnom himnom, već himnom srpskog naroda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo