Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Raskol u HNS-u pred vanrednu sjednicu? HRS neće učestvovati na zasjedanju, pozivaju Dragana Čovića na odgovornost

Nemojte propustiti

Hrvatska republikanska stranka (HRS) donijela je odluku da ne učestvuje na sutrašnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru.

HRS je na prošloj sjednici HNS-a napustio ovu instituciju zbog krajnje nedemokratskih, totalitarističkih metoda vođenja ove institucije, navodi se u saopćenju koje potpisuju HRS i Čapljinska neovisna stranka.

“Poštujući osjetljivost trenutka, na poziv Tajništva HNS-a, poslali smo popis naših izaslanika i uredno primili poziv za sudjelovanje. Nikada nismo, pa ni u trenutku napuštanja rada ove institucije, dovodili u pitanje prirodu HNS-a kao krovne političke institucije. Poštujući aktualni trenutak, ovo je bio potez poštivanja ove institucije s naše strane. Po našem viđenju, HNS 19.02. mora donijeti jasne i nedvosmislene poruke koje će ići u smjeru težnji ka Ustavno administrativnim reformama BiH, jer je više nego očigledno kako nama kao narodu nema održive budućnosti u ovakvoj BiH”, kazali su.

Od Hrvata se traži kompromis, iako živimo već u situaciji gdje nam se gaze naša ljudska i građanska prava nametnutim amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon, dodaju oni.
“Traženje isključivo izmjena izbornog zakona je malo! Nama nije cilj zasjesti u fotelje vlasti, nego učiniti BiH po mjeri sva tri naroda, a posebno učiniti je po mjeri hrvatskog naroda u BiH. Najbolji izborni zakon nam ne osigurava jednakopravnost u državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Moramo stvari vratiti na početak, odnosno poništiti sva razna nametanja međunarodne zajednice i vratiti se na Washingtonski sporazum i tek tada govoriti o kompromisu. Mora se pozvati R. Hrvatska kako bi iskoristila sav diplomatski kapacitet unutar euroatlantskih institucija za podršku u tome”, kažu oni.

Dodaju kako se na kraju, mora se pozvati na odgovornost aktualno političko vodstvo hrvatskog naroda za (ne)učinjeno.

“Sve sukladno Statutu HNS-a. Ne vidimo ništa spornoga u dovođenju u pitanje odgovornosti Dragana Čovića, sukladno Članku 27 St. 3 Statuta HNS-a, koji govori o narušavanju ugleda ove institucije. Poštujući instituciju HNS-a, imali smo najiskreniju namjeru prijeći preko dosadašnjeg nedemokratskog i totalitarističkog načina vođenja rada ove institucije do sada, pristati na poziv na sudjelovanje i sudjelovati u radu iste. Međutim, po pitanju organizacije ove sjednice HNS-a, ne samo da se nastavlja s nedemokratskim metodama, nego se iste nadograđuju.

Izaslanici nisu upoznati s dnevnim redom, materijalima sa sjednice, kao niti s protokolom iste. Plan je donijeti sve na samu sjednicu, očekujući bespogovorno dizanje ruku za iste. Uz to, sjednica je zatvorena za javnost, uz ometanje mobilnih signala i nalog zaštitarima da onemoguće bilo kakav pokušaj snimanja. Statut HNS-a vrlo jasno kaže kako je rad Sabora javan. U slučaju pojedinih informacija koje nisu za javnost, Statut dopušta tajnost, Člankom 48 Statuta, ali prethodno se mora pojasniti zašto. To nije učinjeno. Posebno ističemo da Odluku o zatvorenoj sjednici može donijeti samo Sabor, a ne Predsjedništvo”, navode oni.

Koga i čega se to plašimo, pitaju se, jesmo li mi tu zbog naroda ili je obrnuto? Kojih to važnih informacija moramo lišiti javnost? Zar nije sramotno da, primjerice, Milorad Dodik dobiva izvještaj u realnom vremenu o ishodima razgovora u Neumu, a detalji istih se uskraćuju javnosti, odnosno svome narodu, neka su od pitanja.

“Da stvari budu tragikomične, uza sve staljinističke metode kontrole i zatvaranja, zaključci sjednice, dan ranije, bivaju objavljeni u integralnom formatu na pojedinim portalima. Prije nego ih je ijedan izaslanik uopće vidio, a kamoli imao mogućnost urediti. Općeniti, površni, blijedi, pokornički, daleko od onoga što narod očekuje od političkih aktera hrvatskog naroda u BiH. Prema svemu ovome, nisu se stvorili demokratski uvjeti za sudjelovanje HRS-a u (ovakvom) HNS-u. Naše sudjelovanje, legitimiralo bi nestatutarne metode upravljanja ovom institucijom i politiku bez strateškog cilja, bez imalo hrabrosti i spremnosti na žrtvu”, kažu oni.

Što se tiče najavljene obveze poštivanja istih, HRS-u i našim zastupnicima nisu potrebni nikakvi zaključci koji bi nas obvezali poštivati legitimitet svoga naroda, navode dalje.

“Za razliku od pojedinih tzv. stranaka iz Predsjedništva HNS-a, koje su već sudjelovale u Vladama Alijanse i Platforme i nikada se za to nisu ispričale svom narodu i/ili podnijele račun, poštivanje legitimne volje svoga naroda je dio programskih i statutarnih dokumenata HRS-a. Hrvatskome narodu u BiH je potrebna snažna, dosljedna i nedvosmislena politika koja će, ako treba, dovesti u pitanje samo postojanje ove i ovakve BiH ako se nastavi gaženje naših ljudskih i građanskih prava. Hrvatskome narodu u BiH je potrebna politika koja će u prvi plan staviti Ustavne promjene i administrativno preuređenje BiH, a ne (samo) izborni zakon s kojim sebi osiguravamo pozicije i nastavak suradnje s istim onima koji nam ta ista prava gaze. U konačnici, potreban nam je HNS koji će poštivati dokumente koje usvaja, koji će biti krovna politička institucija hrvatskog naroda, a ne propagandistički alat u rukama HDZ-a. Odakle nam pravo pozivati se u zaključcima na „nesuradnju s uzurpatorima hrvatskog legitimiteta“ u situaciji kada smo 8 godina u koaliciji s tim istim uzurpatorima? Zašto se odmah ne napusti ta koalicija”, kazali su.

HRS je u koaliciji sa svojim narodom, a ne političkim elitama Sarajeva i Banja Luke, dodaju.

“Jedini smo ponudili jasan prijedlog ustavnih promjena i administrativnog preuređenja BiH, kao što smo jedini ponudili dokument reforme HNS-a. Budući da nam je totalitarističkim metodama onemogućeno iste promovirati kroz instituciju HNS-a, očigledno smo prinuđeni to raditi van ove institucije. Iskoristit ćemo kapacitete koje imamo na raspolaganju u zakonodavnim tijelima, kao i veze u Saboru RH i EU Parlamentu kako bi iste promovirali i proveli u djelo. U interesu svoga naroda, a ne interesu nas samih. Pozivamo Predsjedništvo HNS-a da slobodno otvori zasjedanje za javnost, HRS tamo neće prisustvovati”, zaključili su oni.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo