Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Rasmussen: Ako se nasilje iz Iraka proširi na Tursku, NATO će zaštititi svoga saveznika

Nemojte propustiti

anders-fog-rasmusen-nato-1373391408-337181

Osuđujemo nasilje u Iraku kao i privođenje osoblja konzulata Turske u Mosulu. Sve privedene osobe u Iraku moraju odmah biti oslobođene”, kazao je generalni sekretar NATO-a tokom posjete Londonu

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da Turska nije zatražila nikakvu pomoć od NATO-a u vezi sa dešavanjima u Iraku gdje se posljednjih sedmica vode žestoki sukobi između vojske Iraka i pripadnika organizacije Islamska država Irak i Levent (IDIL), javlja Anadolu Agency (AA).

Na pitanje novinara AA šta bi NATO poduzeo ako se događaji iz Iraka prošire i na Tursku, Rasmussen je kazao da će NATO učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti sve svoje saveznike uključujući i Tursku.

“Nećemo se ustručavati da poduzmemo sve napore kako bi pomogli u osiguranju efikasne pomoći i zaštiti naših saveznika među kojima je i Turska”, rekao je Rasmussen.

On je tokom posjete Londonu, kako bi pratio pripreme za predstojeći samit NATO-a koji će se u septembru održati u Velsu, govorio o ulozi NATO-a u budućnosti.

“Osuđujemo nasilje u Iraku kao i privođenje osoblja konzulata Turske u Mosulu. Sve privedene osobe u Iraku moraju odmah biti oslobođene”, kazao je generalni sekretar NATO-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo