Utorak, 30 studenoga, 2021

Posljedice pandemije: FIS Vitez otpustio na stotine radnika

Nemojte propustiti

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kaže da ima određene informacije o otkazima u ovoj kompaniji

Kao što je poznato svima, kompanija FIS Vitez ima tržne centre širom BiH a bavi se prodajom mještovite robe, te je bila žestoko pogođena mjerama koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje pandemije.

Neke spekulacije objavljene na društvenim mrežama govore da je možda riječ i o više od hiljadu otpuštenih.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kaže za BiznisInfo da ima određene informacije o otkazima u Fisu.

– Nemamo zvanične podatke jer Sindikat nema nijednog člana u toj kompaniji i moram napomenuti da ne znam da li je u pitanju otkaz ugovora o radu ili neprodužavanje ugovora. Međutim, ja sam još 20. marta dobila poruke od nekoliko radnika i to poruke potpisane imenom i prezimenom što je neuobičajeno buduući da nam se u dosta slučajeva radnici obraćaju anonimno – kazala nam je Beširović.

Prema informacijama ovog sindikata, otkazi su prvo počeli u Livnu, zatim u Bijeljini i Bihaću.

– Naknadno sam čula informacije i o otkazima u Vitezu. Prema informacijama koje su došle do nas, riječ je o oko 200 otkaza koji su podijeljeni za dva sata. Poslije sam pokušala kontaktirati nekoga od radnika međutim niko od njih nije htio javno govoriti o tome – istaknula je ona.

Fis Vitez je lani ostvario neto dobit od oko 30 miliona KM, a na kraju prošle godine kompanija je imala oko 3.000 uposlenih.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo