Nedjelja, 1 listopada, 2023

Raspisani izbori u Islamskoj zajednici BiH

Preporučeno

– Bošnjaci, muslimani, članovi Islamske zajednice uključeni u politički život Bosne i Hercegovine ovu zadaću treba da razumijevaju kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza – naglasio je Kavazović.

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem Safeta Softića, održao svoju sedmu redovnu sjednicu na kojoj su raspisani izbori u IZ.

Softić je naveo da je 2022. izborna u Islamskoj zajednici i da mandat ovog saziva Sabora traje do 31. decembra ove godine. U skladu s Ustavom Islamske zajednice i pravilima izbornog procesa, Sabor ima obavezu da šest mjeseci ranije raspiše izbore u IZ.

Upravo se čita:  Užas u dvorištu osnovne škole u Tuzli: Narkoman pretukao djeda koji je došao po unuka

– Mi smo to danas učinili svojom odlukom. Imenovali smo Izbornu komisiju, utvrdili smo prečišćeni tekst Izbornih pravila. Također, raspravljali smo i o Pravilniku o pravilima rada Ustavnog suda IZ i o ovom pitanju smo imali sadržaju diskusiju. Na današnjoj sjednici uvtrdili smo i Pravilnik o muraseli – kazao je Softić.

Današnju sjednicu ocijenio je uspješnom, te naglasio kako je Sabor postigao zavidan stepen jedinstva oko značajnih pitanja.

Upravo se čita:  Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

– Usvojili smo Izvještaj o radu organa IZ, uključujući i finansijske izvještaje koji su vezani za 2021. Uz kvalitetnu i sadržajnu raspravu usvojili smo novi Poslovnik o radu Sabora IZ, koji će, nadamo se, budućem sazivu olakšati djelovanje i riješiti određene nedostatke – naveo je Softić.

Sabornicima se obratio i resiul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, te je, između ostalog, u svom govoru poručio da Bosna i Hercegovina mora prevazići nakaradnu političku filozofiju etničkih podjela.

Upravo se čita:  Potrgane zastave na ulazu u Čaršijsku džamiju i Šehidsko mezarje u Prijedoru

– Bošnjaci, muslimani, članovi Islamske zajednice uključeni u politički život Bosne i Hercegovine ovu zadaću treba da razumijevaju kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza – naglasio je Kavazović.

Pojasnio je da obaveza svakog muslimana, a posebno onih koji su na odgovornim pozicijama, da stvara uslove za opći ambijent u kojem će svi građani BiH živjeti u slobodi i demokratiji, uz puno poštivanje ljudskih, nacionalnih i vjerskih prava.

Sjednica je završena pitanjima i inicijativama sabornika, javlja MINA.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo