Petak, 14 svibnja, 2021

Hrana će poskupiti do 40 odsto

Nemojte propustiti

Rast proizvodnje hrane usporio je u proteklih deset godina, iako je, zbog rasta prihoda u zemljama u razvoju, povećana potrošnja hrane, navode Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi agencija AP.

potrosacka korpa“Svjedoci smo usporavanja rasta proizvodnje i produktivnosti i to je razlog za zabrinutost”, rekao je ekonomista FAO Merit Kluf.

Vlade treba da pronađu načine da poljoprivrednicima omoguće pristup tehnologiji, da bi povećali prozivodnju i više svojih proizvoda ponudili tržištu, navode u zajedničkom izvještaju FAO i OECD, pod nazivom “Poljoprivredna prognoza 2013-2022”.

“Očekuje se da će cijene porasti za 10 do 40 posto u narednoj deceniji, pri čemu će cijene mesa rasti brže, a žitarica sporije”, navodi generalni direktor sektora za trgovinu i poljoprivredu u OECD-u Can Ash.

“Apelujemo na vlade širom svijeta da počnu, i to brzo, da se prebacuju sa starih pristupa na nove, s fokusom na produktivnost i inovacije”, rekao je Ash.

Kluf iz FAO-a navodi da će rast cijena najviše uticati na zemlje u razvoju, gdje neke porodice troše i do 60 posto prihoda na hranu.

Investicije u poljoprivredi smanjene su u posljednjim decenijama zbog dugotrajnog pada cijena sirovina, i nisu se oporavile uprkos rastu cijena nakon 2008. i kao rezultat toga, prognozira se da će godišnji rast proizvodnje usporiti na 1,5 sa 2,1 posto, koliko je iznosio prosjek u protekloj deceniji.

“To je za oko trećinu manje. To je velika razlika”,ocijenio je generalni tajnik OECD-a Jose Angel Gurria.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo