Prosječna plata u BiH porasla za 6,2 posto | | Bh-index

Prosječna plata u BiH porasla za 6,2 posto

Izdvojeno    Datum: 17.06.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: IlustracijaPrema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna bruto plata u BiH za april ove godine iznosila je 1.413 KM i nominalno je viša za 5,4 odsto u poređenju sa aprilom prošle godine

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u aprilu ove godine iznosila je 916 KM i nominalno je viša za 6,2 odsto u odnosu na april prošle godine, te viša za 1,1 odsto u odnosu na decembar 2018. godine.

Najniža prosječna neto plata od 560 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 615 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 632 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u aprilu iznosila je 1.609 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.440 KM, dok je prosječna neto plata u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.329 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH za april ove godine iznosila je 1.413 KM i nominalno je viša za 5,4 odsto u poređenju sa aprilom prošle godine, te viša za 1,1 odsto u odnosu na decembar 2018. godine.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.