Četvrtak, 17 lipnja, 2021

Rastu brzine pristupa Internetu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Prema podacima koje je prikupila tvrtka Akamai u suradnji s Ericssonom, brzine pristupa Internetu tokom trećeg kvartala prošle godine porasle su između 0,2 i 259% u odnosu na kvartal ranije u 133 regije širom svijeta koje se prate u istraživanju.

U svojem izvještaju “State of the Internet”, Akamai navodi kako je u trećem kvartalu 2013. prosječna svjetska brzina pristupa Internetu bila 3,6 megabita u sekundi, što je 10% više nego u kvartalu ranije i 29% više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Porast brzina kreće se od 0,2% u Egiptu, gdje je prosječna brzina narasla na 1,2 megabita u sekundi, do 259% na francuskom otoku Reunion, koji sada ima prosječnu brzinu pristupa Internetu od 6,8 megabita u sekundi.

Istovremeno je prosječna globalna vršna brzina pristupa Internetu pala 5,2% u odnosu na drugi kvartal, na 17,9 megabita u sekundi, no u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, prosječne vršne brzine pristupa Internetu porasle su 13%.

Pad je u odnosu na drugi kvartal zabilježen je u zemljama poput Rumunjske, Latvije i Belgije, no 7 od 10 zemalja s najvećom prosječnom vršnom brzinom pristupa Internetu bilježi rast koji se kretao od 0,2% u Hong Kongu, do 19% u Južnoj Koreju.

Na području mobilnog pristupa Internetu prosječne brzine u trećem kvartalu kretale su se od 0,6 do 9,5 megabita u sekundi, dok su vršne brzine išle od 12,4 do 49,8 megabita u sekundi.

(Bug.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo