Četvrtak, 25 travnja, 2024

“Rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost BiH”: EU sutra o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku

Preporučeno

Uoči zasjedanja Milorad Dodik je na sebe pažnju skrenuo i neskrivenom podrškom ruskoj agresiji na Ukrajini, optužujući Zapad za, kako je naveo “fašističke manire”

Zastupnici Evropskog parlamenta će u utorak razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, “gdje rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje”. Navodi se ovo u saopštenju Evropskog parlamenta uoči sutrašnjeg zasjedanja.

“Politička situacija u Bosni i Hercegovini je sve više napeta, uz porast nacionalizma i separatizma koji i dalje ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, uključujući funkcionisanje državnih institucija”, stoji u saopštenju.

Upravo se čita:  Zastupnički dom odbio SNSD-ove zaključke o poništenju odluka visokog predstavnika

Navodi se da su u januaru Sjedinjene Američke Države uvele sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, te ga optužile za korupciju i prijetnju stabilnosti zemlje.

“U izvještaju o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, usvojenom 17. februara 2022., zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su EU da također uvede ciljane sankcije gospodinu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Trenutno nisu na snazi nikakve sankcije EU”, navodi se.

Upravo se čita:  Transparency International o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost

Uoči zasjedanja Dodik je na sebe pažnju skrenuo i neskrivenom podrškom ruskoj agresiji na Ukrajini, optužujući Zapad za, kako je naveo “fašističke manire”, prenose Vijesti.ba. Uz to, Dodik je na sve načine u UN-u pokušao zaustaviti glasanje BiH za Rezoluciju o osudi ruske agresije, dok je u Predsjedništcu BiH pokušao iznuditi neutralni stav po pitanju agresije na Ukrajinu čime se još jednom promovirao u glavnog ruskog eksponenta na Zapadnom Balkanu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas