Subota, 1 travnja, 2023

Rat na hrvatskim plažama: Mještani turistima zapalili peškire zbog “rezervacije” mjesta

Nemojte propustiti

Nakon Makarske, Vodica i Tisnog, opština Preko takođe se susrela s problemom gužve na plažama, koje pojedinci pokušavaju riješiti tako da svoje mjesto “rezervišu” ostavljajući ručnike preko noći na plaži ili ih donose u ranu zoru.

Neki su mještani revoltirani takvim postupcima, pa su zapalili ručnike.

Najgora je situacija na najpoznatijoj i najpopularnijoj priješkoj plaži Jaz, gdje je opština prije dvije godine postavila drvene ležaljke.

Ali od ranoga jutra nema mjesta jer su ih sve zauzeli oni koji misle da na to imaju pravo jer su dan ranije na “svojoj” ležaljci ostavili ručnik.

Slična je situacija i na plažama od Preka do Ugljana.

Na nekima od njih ležaljke su privezane lancima, a mještani su već dvaput, tvrde u gradskoj administrsciji Preko, uzeli stvaru u svoje ruke te pokupili na desetke ručnike i zapalili ih.

“Svakodnevno dobivamo pozive ogorčenih mještana i gostiju. Na nekim plažama ne mogu naći mjesto čak ni kada nema gotovo nikoga. Moramo tome stati na kraj i u skaldu sa našom Odlukom o komunalnom redu, opštinski komunalni redari počeli su rano ujutro s uklanjanjem “rezervacija” s plaža, a vlasnici po svoje stvari mogu doći u općinsku zgradu”, rekao je Karlo Novoselić, načelnik opštine Preko.

Dodao je da na ovaj način čuvamo i njihove stvari, jer ne želimo da nestaju ili da ih netko ponovno zapali.

“Koliko god to nekima smetalo, moraju shvatiti da je riječ o javnim površinama i red se mora znati, a još više poštovati. Javna površina mora biti dostupna svima”, naglasio je Novoselić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo