Subota, 18 svibnja, 2024

Rat u Ukrajini: Borbe u više gradova vojska pruža snažan otpor, Zelenski ima podršku građana

Autor:Patria

Preporučeno

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je jučer ukrajinsku vojsku da okrene leđa vlasti.

Treći je dan rata u Ukrajiini nakon što je u četvrtak ujutro Rusija izvršila vojni napad na Ukrajinu. Rusija je napala više ukrajinskih gradova, a jučer su došli u pregrađe Kijeva. Besana noć je iza stanovnika Ukrajine. Ruski cilj je osvojiti ukrajinske institucije. Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je jučer ukrajinsku vojsku da okrene leđa vlasti.

9:00 – Zelenski je putem Twittera poručio da je vrijeme za hitan prijem Ukrajine u Evropsku uniju. Očekuje dodatnu pomoć Ukrajini u odbrani od ruske agresije. Inače, i glavni kritičari Zelenskog sada ga podržavaju i hvale njegovu borbu protiv ruske agresije. Zelenski se nalazi u Kijevu odakle komanduje odbranom grada.

Upravo se čita:  Avion Antonov od danas nadlijeće Bosnu i Hercegovinu: 'Snimat će teritoriju sa ciljem dobijanje podataka o vojnim snagama'

7:30 – Kako javljaju ukrajinske vlasti, uspješno je odbranjen grad Vasylkiv jugozapadno od Kijeva. Tamošnja gradonačelnica Natalija Balašinović kazala je da je grad ostao pod kontrolom Ukrajine. Ukrajinska vojska objavila je da su se bitke vodile cijelu noć.

7:20 – Zelenski je naveo da je jutros razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a oružje i oprema su na putu prema Ukrajini. Antiratna koalicija djeluje, napisao je Zelenski na Twitteru.

07:15 – Predsjednik Ukrajine Zelenski objavio je jutros video ispred zgrade vlade u kojem navodi da se bore za svoju teritoriju, identitet. Poručio je da nema predaje i da kruže lažne informacije da je pozvao armiju da položi oružje.

“Nećemo položiti oružje, branit ćemo svoju državu. Slava Ukrajini”, naveo je Zelenski.

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

7:05 – Ukrajinska vojska objavila je da je više od 3500 ruskih vojnika koji su sudjelovali u invaziji ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno. Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 aviona, 8 helikoptera i 102 tenka.

Rusija za sada nije priznala nikakve žrtve.

7:00 – Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je civile u Kijevu da se borbe vode na ulicama. U objavi na Facebooku ministarstvo piše:

“Na ulicama našeg grada vode se aktivne borbe. Molimo ostanite mirni i maksimalno oprezni! Ako ste u skloništu, ne izlazite. Ako ste kod kuće – ne prilazite prozorima, ne idite na balkone. Sakrijte se u zatvorenom prostoru, na primjer u kupaonici i pokrijte se nečim što će spriječiti ozljede od krhotina. Ako čujete sirene – odmah idite do najbližeg skloništa!”

Upravo se čita:  Von der Leyen poručila: Ima još prepreka, ali sam optimistična sam po pitanju BiH

6:45 – Stižu izvještaji o napadima ruskih snaga širom Ukrajine. Ukrajinski dužnosnici kažu da su krstareće rakete lansirane na Ukrajinu iz Crnog mora te da su područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena zračnim napadima, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio je ponudu Washingtona da ga evakuiraju iz Ukrajine, pišu američki mediji. Zelenski je poručio da je “borba ovdje” i da mu “treba oružje i municija, a ne prijevoz”, izvijestio je Associated Press.

6:30 – Reuters izvještava da je američki predsjednik Joe Biden naložio State Departmentu da odobri 350 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas