Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Ratni brod dovozi opremu, Amerikanci pripremaju veliku vježbu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

Nemojte propustiti

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu “Brzi odgovor 21” u luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana.

Američki vojni brod “YUMA” kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu “Brzi odgovor 21” uplovio je u utorak, 4. maja 2021. u zadarsku luku Gaženica.

Američka vojna oprema potom je prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, tijekom prve polovice maja sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Foto: MORH

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu “Brzi odgovor 21” u luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana.

Brod USNS “YUMA” (T-EPF-8) dužine je 103 metara, a posada broji 34 člana. Ekspedicijski brzi transportni brodovi (EPF) plitkog su gaza, aluminijski katamarani dvostrukog trupa sposobni su za prijevoz ljudstva i tereta. Odlikuje ih velika brzina i pokretljivost.

Foto: MORH

Brodovi su izrađeni za prijevoz 600 tona tereta, 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova pri stanju mora 3.

Inače, transportni brod Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, USNS YUMA (T-EPF-8) prethodnih godina u nekoliko je navrata boravio u Republici Hrvatskoj, u brodogradilištu “Viktor Lenac” gdje je bio na remontima u okviru redovitog održavanja.

Također, Yuma je 2019. godine, u okviru planske aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa oružanim snagama SAD-a, bila u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Foto: MORH

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djed dječaka koji se utopio u bazenu: On se plašio vode, neko od djece ga je gurnuo u bazen

SRBIJA - Rezultati obdukcije bit će gotovi sutra, kada će biti obavljena i sahrana na lokalnom groblju. B. P. (10),...

Možda vas zanima i ovo