Petak, 22 rujna, 2023

Ratni vojni invalid i borac Armije RBiH ima penziju od 2,50 KM!?

Preporučeno

Halid Hadžić, 60-godišnji bivši borac 501. brigade iz sastava Petog koprusa Armije RBiH i 40-postotni ratni vojni invalid, od 2005. godine prima invalidsku penziju u iznosu od 2,58 KM!

Foto: Avaz
Foto: Avaz

Životna sudbina odvela ga je 1992. godine iz Njemačke, gdje je radio, da kao srčani Krajišnik uzme pušku u ruke i stane u odbranu kućnog praga. Ostao je u uniformi do kraja rata, a dva puta je teško ranjavan.

– Od detonacije granate doživio sam totalnu amneziju, a drugi put sam ranjen u ruku i u obje noge – govori Hadžić.

Upravo se čita:  Oglasila se Melika koju je muž pred bebom pretukao zbog ljubomore: "Molim Boga da niko ne doživi ono što sam doživjela"

Iako ima ukupno skoro 19 godina radnog staža, teško oboljeli borac iz Kulen-Vakufa sa suprugom živi veoma skromno.

– Prema ovoj penziji, crk’o bih istog dana da mi ne pomognu djeca – kaže Halid Hadžić, koji boluje od bronhitisa, oboljenja kostiju i ima ugrađena tri bajpasa.

O ratu i ratnim patnjama i “nagradi” koju prima nakon rata za to, bespomoćno odmahuje glavom. Dodaje da mu je, kada je svojevremeno prikupljao dokumente za penziju, jedan službenik u bihaćkom odjeljenju Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) tražio 250 eura da mu sredi bolju penziju. Odbio je.

Upravo se čita:  Muškarac priveden jer nije platio račun od 250 KM u restoranu

Hadžić je, kako naglašava Ale Hošić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH, samo jedan od apsurdnih primjera kako su ratni vojni invalidi diskriminirani u odnosu na ostale vojne osiguranike koji ostvaruju penziju po povoljnim uvjetima.

– Savez podržava sveobuhvatni zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca, koji bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri. Ovo zakonsko rješenje trebalo bi omogućiti pravo na penziju za skoro 2.000 RVI. Mi zaslužujemo više prava i pravednosti – kaže Hošić.
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH naglašava da Savez podržava napore Vlade FBiH da se što prije donese zakon o povoljnijem penzionisanju vojnih osiguranika.

Upravo se čita:  Mnogima je već uplaćeno 470 KM: Skoro 200.000 ljudi u BiH će dobiti pomoć EU

– O njegovim eventualnim dopunama i izmjenama razgovarat ćemo naknadno. Sada je važno da se on usvoji u onoj formi u kojoj je predložen – ustvrdio je Hošić.

Izvor: Dnevni avaz

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo