Srijeda, 20 listopada, 2021

Ratnim zločincima Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu po 22 godine zatvora

Nemojte propustiti

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je danas Miću Stanišića i Stojana Župljanina, optužene za zločine nad nesrpskim civilima na više lokacija u Bosni i Hercegovini od aprila do decembra 1992. godine, na po 22 godine zatvora.

Stojan Župljanin i Mićo Stanišić u haškoj sudnici (Foto: AFP)
Stojan Župljanin i Mićo Stanišić u haškoj sudnici (Foto: AFP)

Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina i savjetnik predsjednika Republike Srpske za unutrašnje poslove.

Prema optužnici, Stanišić i Župljanin su “učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio uklanjanje muslimana, Hrvata i drugih nesrba sa područja planirane srpske države”.

Zahtjevi Tužilaštva

Tužioci navode da su drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata bili Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, general Ratko Mladić, vodeći pripadnici Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske, uključujući generala Momira Talića, kao i vodeće članove regionalnih i opštinskih kriznih štabova.

Mićo Stanišić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu u martu 2005, a Stojan Župljanin je uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu u junu 2008. godine.

U završnoj riječi u junu prošle godine Tužilaštvo je zatražilo kazne doživotnog zatvora za obojicu optuženih.

Stanišićeva odbrana je zatražila oslobađajuću presudu, a Župljaninova oslobađanje ili minimalnu kaznu zatvora.

Dokazni postupak Tužilaštva trajao je od septembra 2009. do februara 2011, a saslušano je 127 svjedoka.

U toku dokaznog postupka odbrane od aprila do decembra 2011. godine saslušano je 17 svjedoka. Vijeće je pozvalo tri svjedoka.

Pretresno vijeće odobrilo je Stanišiću da do izricanja presude bude na privremenoj slobodi u Beogradu

Zločini protiv čovječnosti

”Zamisao o velikoj Srbiji ima dugu historiju. Ova zamisao se sastoji u proširenju Srbije na dijelove Bosne i Hercegovine i Hrvatske gdje srpsko stanovništvo živi u velikom broju”, kazao je predsjedavajući Pretresnog vijeća Haškog tribunala Burton Hall sa Bahama.

On je detaljno iznio činjenice o nedjelima nad Bošnjacima i Hrvatima u 20 općina i gradova Bosne i Hercegovine za koje su Stanišić i Župljanin odgovorni.

”Cilj ovih radnji bilo je uspostavljanje srpske države, što je moguće etnički čišće, uklanjanjem bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata. Stvoren je zajednički plan. Cilj plana je bio uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata činjenjem zločina deportacije i prisilnog premještanja kao zločina protiv čovječnosti”, kazao je sudija Hall.

(Bh-index/Klix/Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo