Srijeda, 26 siječnja, 2022

Razlozi ostavke Željka Komšića

Nemojte propustiti

Željko Komšić napustio je SDP. Vijest je objavila agencija Fena a ona se munjevito plasirala na medijski prostor BiH. U kratkoj vijesti konstatuej se da je Komšić od predsjednika Općinske organizacije SDP-a Novo Sarajevo zatražio da bude brisan iz evidencije članstva u SDP, čime kako je naveo prestaje i formalno biti član SDP BiH.

Foto: ArhivKomšić je već duže vremena u sukobu s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, a njihov posljednji okršaj desio se krajem protekle sedmice na sjednici Predsjedništva SDP-a na kojoj se Komšić usprotivio predloženom dogovoru SDP-a i HDZ-a o ustavnim promjenama vezanim za slučaj Sejdić-Finci.

Nakon sjednice u petak Predsjedništvo SDP-a zadužilo je Komšića da u roku od mjesec dana dogovori “idealno rješenje” ustavnih promjena, koje se tiču provedbe presude u slučaju Sejdić-Finci. Već sutra Komšić je odbacio ovaj prijedlog i ostao pri stavu kojeg je imao u petak kada je napustio sjednicu partijskog Predsjedništva.

Danas je iz centrale SDP-a u javnost plasirano saopštenje u kome se Komšiću na dosta ciničan način poručuje da aktualizira dio prijedloga Ustava BiH koji je usvojio Glavni odbor SDP-a još 2007. godine o izboru jednog Predsjednika BiH i četiri jednakopravna kluba u Domu naroda. Bila je to kap koja je prelila čašu i Komšić je tokom dana platio sve zaostale članarine i zatražio od predsjednika SDP-a Novo Sarajevo da bude izbrisan iz članstva SDP-a BiH.

Podsjećamo, Željko Komšić je 19. marta ove godine već jednom podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u. Tada je Komšića povrijedio neodređeni stav partijskog šefa Lagumdžije prema kandidaturi ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića za funkciju predsjedavajućeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih nacija.

No, stvarni razlozi zbog kojih se Komšić odlučio povući iz SDP-a u martu a i danas, mnogo su kompleksniji. Upućeni tvrde da su već dulje vremena zategnuti odnosi između partijskog šefa Lagumdžije i potpredsjednik Komšića. Komšić se nerijetko žalio kako ga u vrhu SDP-a rijetko konsultiraju oko važnim političkih pitanja i odluka, i kako je za neke važne odluke koje je donio SDP doznao iz novina. To se osobito odnosi na niz kadrovskih odluka koje je samovoljno donio  predsjednik Lagumdžija, bez prethodnih konsultacija s Komšićem kao potpredsjednikom i ostalim članovima najužeg partijskog rukovodstva. Očigledno je i posljednji dogovor Lagumdžija – Čović bio iste prirode obzirom da se većina članova Predsjedništva SDP-a sa Sporazumom SDP-a i HDZ-a upoznala samo pet minuta pred sjednicu. No vratimo se još kratko u mart ove godine. Tada je Lagumdžija uspio ubijediti Komšića da ostane u SDP-u, ali nije računao sa Komšićevim stavom da će se na narednom Kongresu partije kandidirati za Predsjednika SDP-a.

Upravo je ovakav stav po tvrdnjama mnogih Komšića koštao političke karijere u SDP-u. Kao što je to ranije bio slučaj sa ljudima koje je Lagumdžija sistematski očistio iz svog okruženja, poput Bogića Bogičevića, Nijaza Durakovića, Ive Komšića, Mire Lazovića, Nermina Pećanca, Ljubiše Markovića, i brojnih drugih. No ovaj put SDP gupi svog vjerovatno najpopularnijeg člana koji je 1. oktobra 2006. prvi put izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kao kandidat SDP-a a mandat je obnovio na prošlim općim izborima u oktobru 2010. godine kada je osvojio osvojio preko 330.000 glasova, odnosno 50 hiljada glasova više od same partije.

 

(Bh-index/Vijesti.ba)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo