Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Razmišljate o uzgoju tartufa? Sadnice možete dobiti besplatno, a evo i pod kojim uslovima…

Nemojte propustiti

Kompanija nudi ugovore na 20 godina, besplatne stručne savjete i ima obavezu da otkupi cijeli rod po cijeni važećoj na Londonskoj berzi za tu godinu umanjenu za 30 odsto, što ide kompaniji, a 70 odsto uzgajivaču

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Srbačkim poljoprivrednicima danas su predstavnici banjalučke kompanije “Grin laboratorija” predstavili projekat podizanja plantaža tartufa, najskuplje gljive na svijetu, javlja Srna.

Predstavnik kompanije Senka Gatarić rekla je da ovaj projekt u BiH finansira Investicioni fond ove kompanije u Londonu.

“Kompanija besplatno dijeli visokosertifikovane sadnice lijeske na čijem korijenu se nalazi kalemljeni micelijum tartufa”, navela je Gatarić.

Prema njenim riječima, kompanija nudi ugovore na 20 godina, besplatne stručne savjete i ima obavezu da otkupi cijeli rod po cijeni važećoj na Londonskoj berzi za tu godinu umanjenu za 30 odsto, što ide kompaniji, a 70 odsto uzgajivaču.

Obaveza poljoprivrednika je da obrade zemlju i plate troškove analize zemljišta, što košta oko 50 maraka.

Gatarićeva je istakla da se na dva dunuma zemljišta može zaraditi 27.000 eura kada je plantaža u punom rodu, koja traje i do 50 godina.

Poljoprivrednik Miloš Lazarević iz srbačkog mjesta Korovi kaže da će mu današnje predstavljanje uzgoja tartufa pomoći da se opredijeli da sklopi ugovor, ukoliko ga u tome podrži porodica.

I ostali poljoprivrednici koji su prisustvovali prezentaciji zatražili su kraći rok da razmisle o ovom poslu, s obzirom na ranije loše iskustvo s podizanjem plantaža za proizvodnju puževa za italijansko tržište.

Prezentaciju za poljoprivrednike iz Srpca, Korova, Kobaša i Kaoca danas je organizovalo Odjeljenje za poljoprivredu opštine Srbac.

(Depo.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo