Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Razočarenje za Čovića i HDZ: Evropski parlament odbio da hrvatske zahtjeve uvrsti o rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

Zbog odbijanja amandmana, sva tri člana komisije, Željana Zovko, Tonino Picula i Sunčana Glavak su glasali protiv ovog izvještaja u komisiji.

Hrvatski zastupnici insistirali da se u rezoluciji o BiH “ugura” i konstitutivnost

Sva tri amandmana koje su u Evropskom parlamentu uložili hrvatski predstavnici su odbijeni većinom glasova, saznajemo od naših izvora – piše Oslobođenje.

Danas je, na plenarnom zasijedanju Evropskog parlamenta, na dnevnom redu, između ostalog bio i prijedlog rezolucije o stanju u BiH. Tekst rezolucije je sačinjen na osnovu izvještaja posebne komisije koju je formirao Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta, a na čijem čelu je bio Paulo Rangel.

Ono što je bitno istaći u vezi sa ovim izvještajem je da se u njemu nigdje ne spominju “konstitutivni narodi” ili “legitimno predstavljanje”. Umjesto toga govori se o potrebi da se BiH učini funkcionalnom efikasnom državom u kojoj će se na jednak način poštovati prava svih građana. Također se govori o potrebi izmjena Ustava BiH i Izbronog zakona, koje bi omogućile svim državljanima BiH na cijelom prostoru države da se kandiduju na izborima, odnosno da se provedu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima “Sejdić i Finci”, “Pilav”, “Zornić”, “Šlaku” i “Pudarić”.

Upravo zbog toga sva tri člana komisije, Željana Zovko, Tonino Picula i Sunčana Glavak su glasali protiv ovog izvještaja u komisiji.

Iz istog razloga su članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske uložili amandmane kojima su nastojali konstitutivnost i legitimno predstavljanje “ugurati” u tekst rezolucije. Međutim, svi diplomatski napori koje je Hrvatska uložila poteklih dana da to bude i učinjeno pokazalo se uzaludnim.

U prvom amandmanu, koji je uložen na dio u kojem se upozorava da secesionistička retorika onemogućava normalno funkcionisanje zemlje, hrvatski zastupnici su tražili da se uvrsti da to vodi i “ka produbljivanju podjela među konstitutivnim narodima”.

Drugim amandmanom je traženo da se u dio teksta rezolucije, u kojem se govori o potrebi da se osiguraju jednaka prava za sve građane, uvrsti i formulacija “i za sve konstitutivne narode”.

Treći amandman je uložen na dio u kojem se pozivaju svi političari u BiH da rade na donošenju izmjena Ustava i Izbornog zakona kojim će se osigurati jednaka prava, odnosno mogućnost kandidaovanja na izborima, za sve građane u BiH. Hrvatski zastupnici su tražili da se uvrsti rečenica:

– Pozdravljamo uspostavu interresorsne radne grupe koja treba da počne pregovore o provedbi ovih presuda (Evropskog suda za ljudska prava op.a.), kao i da dogovori prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona, od kojih se očekuje da konačno riješe pitanje demokratskog predstavljanja svih građana i svih konstitutivnih naroda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Opušak cigarete izazvao požar u zgradi Investicone razvojne banke u Banjoj Luci

Prema dostavljenom nalazu i mišljenju požar je započeo u dijelu bašte ugostiteljskog objekta picerije CORSO. Uzrok požara koji se desio...

Možda vas zanima i ovo