Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Razotkrivanje masovnih lažnih diploma: Studenti u Brčko Distriktu pohađaju nepostojeće fakultete!

Nemojte propustiti

Istraživački tim ‘portala24h.ba’ načinio je analizu obrazovnog sistema u Brčko Distriktu, gdje se posljednjih mjeseci usijala polemika oko privatnih univerziteta, masovnih diploma, nelegalno stečenih zvanja i uvođenja reda u visoko obrazovanje Distrikta, te došao do šokantnih otkrića…

diplomaRezultat skandalozne prakse Evropskog univerziteta i pokroviteljske šutnje odgovornih u vlasti bit će skupo plaćene nelegalne diplome, obesmišljavanje obrazovanja i urušavanje pravnog poretka u Distriktu.

Najprije je aktuelni šef Odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić privukao veliku pažnju javnosti objavivši rat masovnom „štancanju diploma“ na privatnim univerzitetima, te konačno uvođenje reda u visoko obrazovanje u Distriktu. Onda je istu tu javnost Poljić začudio višemjesečnim izostankom bilo kakve praktične akcije iza „velikih riječi“.

Zapravo se Poljić samo uklopio u protivrječnu praksu cijele Vlade: Oni su, u isto vrijeme, takođe bučno najavili obračun sa lažnim diplomama i gubitak posla za kadrove u administraciji koji su propustili i već produžavane rokove da dođu do fakultetske spreme. Onda je, kako to već obično biva, zapelo oko nečije kćerke, tetke ili švalerke – u svakom slučaju oko „vitalnog“ interesa – i uslijedilo je produženje produženja, valjda dok „sporni slučajevi“ ne odu u penziju i postanu nesporni.

Šok za šokom

Ali, i sama akademska zajednica se potrudila da ne ostane bez publiciteta. Građani su bili zbunjeni medijskom polemikom između sadašnjeg menadžmenta Evropskog univerziteta u Brčko distriktu BiH i grupe profesora suosnivača Univerziteta o (ne)zakonitosti funkcionisanja te ustanove.

Zatim je uslijedilo šokantno otkriće našeg portala da na pomenutom Univerzitetu jedan profesor drži preko 80 posto nastave na dva fakulteta (čak 18 predmeta).

A onda dolazimo do najskandaloznijeg mogućeg saznanja: Studenti ovog Univerziteta studiraju i na fakultetima koji su „poništeni“.

Naime, na adresu ovoga portala anonimni pošiljalac dostavio je kopiju rješenja Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta o poništenju pojedinih smjerova na Evropskom univerzitetu. Još je naveo da studenti i dalje pohađaju te smjerove jer uprava Univerziteta na čelu sa rektorom nikad nikoga nije obavijestila o toj odluci, a i nadležni zvaničnici Vlade se trude da ne primijete da se njihova odluka (o poništenju) potpuno ignoriše.

Nepostojeći a tako živahni

Pomenutim rješenjem Odjeljenja za obrazovanje, donesenim 19.10.2012. godine ništavim je proglašeno ranije rješenje istog organa, od 17.08.2012. godine, koje je potvrđivalo ispunjenost uslova i dalo „zeleno svjetlo“ za početak realizacije sljedećih studijskih programa na fakultetima Evropskog univerziteta: Stomatologija, Menadžment u sportu – pri Faklutetu zdravstvenih nauka, studijskih programa Vaspitač predškolskih ustanova, Razredna nastava (defektologija i engleski jezik za osnovne škole) – pri Pedagoškom fakultetu, Arhitektura, Građevinarstvo, Geodezija, Hidrotehnika, Konstrukcije, Putevi, željeznice i aerodromi, Inžinjerska informatika – na Saobraćajnom fakultetu.

Na sajtu Evropskog univerziteta saznajemo da su svi ti studijski programi/smjerovi/fakulteti, ili šta već, i danas živi i zdravi, održavaju se konsultacije i ispiti, te upisuju studenti za narednu školsku godinu, iako su, prema pomenutoj odluci nadležnog organa, nepostojeći.

Ali ta skandalozna praksa Evropskog univerziteta ne bi bila moguća bez jakih savezničkih snaga u brčanskoj vlasti koje su je dijelom neposredno proizvele svojim nezakonitim aktima, a dijelom posredno – gromoglasnom pokroviteljskom šutnjom pred urušavanjem svih standarda i obesmišljavanjem obrazovnog sistema u Distriktu.

“Mačka u džaku”

Sve i da su pomenuta dva rješenja o izdavanju, pa oduzimanju jedne te iste dozvole za rad navedenih studijskih programa/fakulteta formalno-pravno u redu, mada stručna pravna analiza, koju objavljujemo kao prilog ovom tekstu, tvrdi da to nije slučaj, sam tajming donošenja ovih akata i popratno obrazloženje su za ozbiljno razmišljanje.

Da li vas, dragi čitaoci, davanje dozvole za start desetak fakulteta 17. avgusta 2012. godine, u špici godišnjih odmora i kad bi upisi u novu školsku godinu trebalo da budu okončani, navodi na pomisao o udarničkom radu i brizi čelnika Odjeljenja za obrazovanje Vlade Distrikta za školovanje mladih pokoljenja, ili pak na nešto drugo? Istraživački tim našeg portala ne može da se otme dojmu kako je špica odmora i ljetnje vreline izabrana i kao špica nepažnje javnosti i nadležnih kontrolnih organa, dakle najpogodnije vrijeme za prodaju „mačke u džaku“.

Kadrić protiv Kadrića

Ovaj dojam dodatno pojačava datum ukidanja dozvole – 19.10.2012. godine. Dakle, samo dva mjeseca od donošenja strateške odluke koja drastično obogaćuje, bar na papiru, obrazovne kapacitete i ponudu Brčko distrikta, tadašnji šef Odjeljenja za obrazovanje Esed Kadrić poništava svoju prethodnu odluku-rješenje, obrazlažući da nije bilo zakonskog osnova za taj akt, „jer se u konkretnom slučaju radi o studijskom programima koji nisu organizacione jedinice, već su to fakulteti“.

To nameće niz pitanja: Zašto Kadrić, sa svojim saradnicima, još prije izdavanja prvog rješenja nije ustanovio postojanje tako krupne zakonske prepreke? Kako je do naknadne pameti uspio doći samo dva mjeseca kasnije, te poništiti prvobitno novim rješenjem 19.10.2012. godine i ukinuti fakultete baš kad je počela nova studijska godina?

Nema nevinih

Dalje, da li su na taj korak uticali upravo održani izbori i rezultat njegove stranke koji je tada činio veoma neizvjesnim njen ostanak u vlasti i veoma mogućim neugodno preturanje po arhivi Odjeljenja za obrazovanje od strane drugih ljudi? Ne koristi li Kadrić, nakon što je ipak uspio doći do visoke funkcije dogradonačelnika, moć te funkcije za obezbjeđivanje prešutne podrške nastavku rada desetine fakulteta koje je, kako tvrdi naša pravna analiza, nezakonito odobrio, pa isto tako nezakonito ukinuo.

Ali, nije ovaj slučaj pokazatelj rada samo jednog zvaničnika i jedne obrazovne ustanove, za što će ceh biti plaćen skupim, a bezvrijednim diplomama, te obesmišljavanjem obrazovanja u Brčkom. Naime, pošto je nemoguće da cijela priča ostane sve do sada nepoznata široj vladajućoj garnituri, ovaj slučaj je i zastrašujuća ilustracija šire i dublje pravno-sistemske anarhije u Brčko distriktu, koja cvjeta na krilima očuvanja koalicionog mira i nezamijeranja.

Enormno visoki konačni račun koji će platiti građani, ne ostavlja bez „zasluga“ ni one koji nisu u pralamentarnoj većini i izvršnoj vlasti. Konformističkom šutnjom i nemiješanjem u svoj posao, izuzev par časnih izuzetaka u parlamentu i javnom oglašavanju, brčanska opozicija gubi pravo da se tako zove. A javnost je sve više doživljava kao vitalnog neformalnog saveznika vlasti.

Izvor: Portal24h

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šta ustvari otkriva izvještaj s mjesta na kojem je Dženan Memić povrijeđen, a koji je saobraćajna policija poslala istražiteljima

Na Facebook grupi „Pravda za Dženana Memića“ objavljen je Izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta, a koji su sačinili...

Možda vas zanima i ovo