Nedjelja, 3 ožujka, 2024

“Razumijemo nezaposlene, ali nije do nas”: Građani svaki dan provjeravaju račune čekajući 100 maraka jednokratne pomoći

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

U Vladi Federacije su kazali da je za realizaciju zaduženo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Isto su ponovili i u Federalnom ministarstvu finansija.

Službe za zapošljavanje širom Federacije BiH svaki dan provjeravaju svoje račune čekajući uplatu novca iz Vlade Federacije BiH kako bi oni mogli na račune nezaposlenih uplatiti po 100 KM pomoći Vlade FBiH, a prema Uredbi o pomoći stanovništvu.

Federalna vlada je 8. decembra donijela odluku o utvrđivanju konačnog iznosa novca za isplatu jednokratne novčane naknade od po 100 KM nezaposlenim osobama u FBiH i ta odluka je istog dana stupila na snagu, ali novac službama još nije uplaćen.

Upravo se čita:  Pod punom "ratnom opremom": Pogledajte snimke nereda i hapšenja "navijača" u Sarajevu

“Razumijemo nezaposlene, ali nije do nas”

U Vladi Federacije su nam kazali da je za realizaciju zaduženo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike na čijem je čelu Vesko Drljača. Isto su nam ponovili i u Federalnom ministarstvu finansija.

– Resorno ministarstvo treba da pripremi nalog za isplatu, a naše ministarstvo isplaćuje novac. Dakle, sve prethodno treba pripremiti Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Mi razumijemo nezaposlene i logično je da se ljudi interesiraju kada će isplata, ali nije do nas – rečeno nam je u Federalnom ministarstvu finansija.

Upravo se čita:  Opasna Milka čokolada u kojoj je pronađena plastika isporučena u BiH

Službe za zapošljavanje širom Federacije, barem tako stoji u Uredbi o pomoći stanovništvu, dužne su nezaposlenima uplatiti po 100 KM do 20. decembra.

– Još nismo dobili sredstva od Vlade Federacije, niti imamo ikakav odgovor na naš zahtjev za sredstva. Prošle sedmice smo zvali Vladu da provjerimo, rekli su da će uplatiti do kraja te sedmice, ali još nema uplate – kazala nam je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Razgovarali smo i sa Sanelom Karović iz Biroa za zapošljavanje Stari grad u Sarajevu.

Upravo se čita:  Specijalci entiteta RS i Srbije vježbali na jezeru kod Mrkonjić Grada

“Nema dana da nas nezaposleni ne pitaju za pomoć”

– Čekamo da nam novac bude uplaćen. Nema dana da nas nezaposleni ne pitaju da li je uplaćen novac, a ako nije, kada će. Potpuno razumijemo te ljude. Eto nadamo se da ćemo im uspjeti novac isplatiti na vrijeme. To je sve što mogu da vam kažem – riječi su Karović.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, već prema ustaljenoj praksi, nije odgovorio na naš upit kada će biti uplaćen novac službama za zapošljavanje piše Faktor.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas