Utorak, 27 srpnja, 2021

Razvijen prototip štapa koji slijepima omogućava da prepoznaju osobe

Nemojte propustiti

Studenti sa Univerziteta u Birmingemu razvili su štap koji slijepim i slabovidim osobama omogućava da prepoznaju ljude koje sreću u krugu od desetak metara, javlja američka televizija CNN.

Ovo revolucionarno pomagalo, nazvano XploR, koje je još u fazi prototipa, opremljeno je GPS-om, kamerom i softverom za prepoznavanje lica, povezanim sa bankom fotografija.
Štap funkcioniše tako što vibriranjem usmjerava i upozorava korisnika da mu se približava neko od članova porodice, prijatelj ili poznanik.

Čim kamera primijeti neku osobu, program skenira njeno lice i upoređuje ga sa fotografijama na memorijskoj karti. U slučaju poklapanja, štap putem blutut slušalice saopštava korisniku ime i udaljenost osobe.

Ostale funkcije, kao što je GPS, imaju za cilj da poboljšaju kretanje slijepih i slabovidih osoba.

“Moj djed je slijep i znam koliko bi mu ovaj uređaj pomogao”, rekao je Stiv Adigbo, jedan od mladih naučnika koji rade na razvoju XploR-a.

Studenti planiraju da svoj pametni štap uskoro predstave potencijalnim investitorima kako bi razvili pravi komercijalni proizvod, ali prije toga će morati da ga testiraju u Bikon centru za slijepe u Volverhemptonu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna “šuplja priča”: Milorad Dodik mora glasati u Predsjedništvu ako ne želi biti preglasan

Važno je napomenuti da Dodik nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke...

Možda vas zanima i ovo