Reagovanje: Odmah ispuniti zahtjeve obespravljenih rudara iz Zenice i Breze | | Bh-index

Reagovanje: Odmah ispuniti zahtjeve obespravljenih rudara iz Zenice i Breze

Politika    Datum: 10.09.2019.    
Autor: Redakcija


Socijaldemokratska partija BiH u potpunosti podržava zahtjeve rudara rudnika Zenica i Breza, kao i nastojanja Sindikata rudara Federacije BiH da se što hitnije počne sa primjenom kolektivnih ugovora sa rudarima ovih rudnika.

Teško stanje u ovim rudnicima je samo vrh ledenog brijega totalne zapuštenosti rudarskog sektora u FBiH i samo je pitanje dana kada će rudari drugih rudnika krenuti sa štrajkovima.

Sve ovo je posljedica inertnosti nadležnih u Vladi Federacije BiH, jer ovakvi štrajkovi nisu novina u Vladi Fadila Novalića, koja će, pored redovnog, uskoro nabrati godinu tehničkog mandata, u kojoj su, osim rudara, uspjeli srozati i druge privredne segmente FBiH.

Situacija je još gora, kada se uzme u obzir da već postoje informacije da mnogi rudari u rudnicima Zenice i Breze ne žele napustiti rudarska okna, čime su direktno ugroženi njihovi životi, ali i proizvodnja uglja, čije će posljedice, na kraju, opet najviše osjetiti građani.

Očigledno je kako u proteklih više od četiri godine, čelni ljudi Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH nisu znali upravljati sa resursima rudnika u Federaciji BiH i nisu pokazivali interes da riješe dugove prema poreznim organima.

U vrijeme kada građani Bosne i Hercegovine masovno napuštaju svoja ognjišta, u potrazi za boljom egzistencijom, činjenica da Vlada FBiH nije u stanju na vrijeme isplatiti topli obrok, ionako potplaćenim rudarima, za svaku je osudu i vjerovatno će dovesti do toga da kroz nekoliko godina neće imati ko da radi u rudnicima.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.