Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Reagovao i Stomatološki fakultet: Profesorice nisu “švercerke”, njima ne upravlja niko, pa ni dekan

Nemojte propustiti

– Predmetni stomatološki materijal nam je uručen zbog toga što je potrebno da se sudionici stručnog usavršavanja u organizaciji Stomatološkog fakulteta, prije otpočinjanja same edukacije, upoznaju sa tehnologijom i sistemom materijala koje proizvodi kompanija Ritter, kako bi se izbjegli eventualni problemi za vrijeme trajanja neciklične studije Dental implants from basic to advanced, stoji u saopćenju.

Naučno-nastavno vijeće Stomatološkog fakulteta u Sarajevu oglasilo se povodom jučerašnjeg slučaja kada su kod profesorica Selme Tosum Pošković i Lejle Kazazić, prilikom kontrole na Sarajevskom aerodromu pronađeni zubni implantati za koje nisu imale urednu dokumentaciju. S njima u pratnji je bio i dekan ovog fakulteta Muhamed Ajanović.

Ovi predmeti su im prilikom carinske kontrole oduzeti, a, kako je saopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, protiv profesorica biće pokrenute zakonom predviđene mjere.

Ajanović, Tosum Pošković i Kazazić su u izjavama za Oslobođenje tvrdili da se radi o donaciji, koja je namijenjena za edukaciju, koja će biti organizovana u julu ove godine u Sarajevu, te da su donaciju dobili u toku službenog puta u Washingtonu od predstavnika komapnije Ritter.

U Saopćenju Stomatološkog fakulteta iznesene su uglavnom iste tvrdnje koje su navedeni profesori kazali u svojim izjavama za Oslobođenje.

– Ističemo da tvrdnja o tome da grupa profesora sa Stomatološkog fakulteta sa klinikama u Sarajevu često krijumčari zubne implantate predstavlja tešku optužbu koja nema nikakvo utemeljenje u činjenicama. Profesori Stomatološkog fakulteta sa klinikama su osobe koje su se u svom životu borile za znanje, stekle sve akademske stupnjeve obrazovanja i dobili najviša nastavnička zvanja, a nisu nikakvi krijumčari i „šverceri” kako se to netačno navodi u tekstu. Ističemo da je članak bio objavljen prije nego što su ugledne profesorice ovog fakulteta napustile zgradu Aerodroma, što jasno govori koliko i kako je ova afera bila unaprijed pripremljena i osmišljena, navodi se u saopćenju.

Što se tiče putovanja u Washington, profesori su, kako se dodaje, išli na pripreme za predstojeću edukaciju, koja će sredinom jula biti održana u Sarajevu.

– Najveći donator za ovu naučnu manifestaciju je kompanija Ritter Implants GmbH&Co. KG, koja je i ranije Stomatološkom fakultetu donirala dentalne implantate i prateću opremu. Predstavnici Ritter-a su također bili na edukaciji u Washingotnu i tom prilikom su nam uručili 30 implantata, koji treba da budu korišteni prilikom realizacije treninga osoblja za neciklične studije, koja će, kako je već naznačeno, biti održana u Sarajevu u razdoblju od 10. do 13. jula 2021. godine.

Predmetni stomatološki materijal nam je uručen zbog toga što je potrebno da se sudionici stručnog usavršavanja u organizaciji Stomatološkog fakulteta, prije otpočinjanja same edukacije, upoznaju sa tehnologijom i sistemom materijala koje proizvodi kompanija Ritter, kako bi se izbjegli eventualni problemi za vrijeme trajanja neciklične studije Dental implants from basic to advanced, stoji u saopćenju.

Ističe se kako su implantati namijenjeni za edukaciju, a ne za kliničke svrhe.

– S tim u vezi, ističemo da je odredbom člana 24. stav 1. tačka 4. Zakona o porezu na dodatnu vrijednost predviđeno oslobađanje od plaćanja PDV-a za usluge obrazovanja i s njima povezani promet dobara i usluga. Smatramo važnim istaći i činjenicu da cijena doniranih implantata na području SAD-a po komadu iznosi 149 USD, dok cijena po komadu implantata koji se koristi u edukativne svrhe iznosi 79 USD, napominje se u saopćenju.

Sa Stomatološkog fakulteta poručuju kako su i netačne tvrdnje kako dekan Muhamed Ajanović upravlja profesrima, uz napomenu kako su svi profesori ovog fakulteta osobe sa vlastitim integritetom, te da njima niko ne može upravljati, pa ni dekan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH

Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada...

Možda vas zanima i ovo