Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Reagovao još jedan političar iz Srbije: Inckov potez je težak udarac velikosrpskim politikama u Srbiji i RS

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

GDF je oštro osudio reakciju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i uvrede koje je iznio na račun Visokog predstavnika.

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić pozdravio je odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hertcegovinu Valentina Incka (Inzko) o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida, te istakao da je to težak udarac nacionalističkim i velikosrpskim politikama u Srbiji i RS.

– Činjenica da se ovakvi zločini negiraju i da nije bilo saglasnosti da se anticivilizacijsko ponašanje sankcionira, jedan je od dokaza nefunkcionalnosti i prevaziđenosti podjele države BiH na entitetske strukture u kojima se na događaje iz bliže prošlosti i dalje gleda sa pozicija nacionalizma, revanšizma i isključivosti – naveo je Vuletić u saopćenju za javnost.

On je kazao da je Inckova odluka podrška istini, humanosti i dobrosusjedstvu, a zasnovana je na činjenicama i pravosnažnim presudama.

GDF je oštro osudio reakciju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i uvrede koje je iznio na račun Visokog predstavnika. Oni smatraju da Dodik time ne doprinosi interesima srpskog naroda u BiH, već potvrđuje da su Srbi posljednjih nekoliko decenija imali loše rukovodstvo koje i njih i sve susjedne narode guralo u ratne sukobe, nesreću i smrt.

– Ako sadašnji lider bosanskih Srba želi da nastavi ono što su započeli Karadžić i Mladić, on doprinosi nastavku tragedije i za Srbe i za ostale narode, ne samo u BiH, već u cijelom regionu – poručio je Vuletić.

Ocijenio je da je odluka Visokog predstavnika težak udarac i Vučićevoj ratnohuškačkoj politici takozvanog srpskog svijeta koja je zasnovana na negiranju prethodnih zločina, kako bi se društvo spremalo za nove.

– Sramotna i neuka reakcija nominalne premijerke Srbije svjedoči o pravim revanšističkim namjerama koje Vučićev režim ima prema regionu. Razum nalaže da se negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca mora spriječiti u svakom društvu, pa i u Srbiji gdje ovakvih pojava ima svakodnevno – zaključio je Vuletić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ovo su pravila za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Njemačku

Ukoliko niste vakcinisani možete ući u Njemačku samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je tzv. apsolutna potreba. Od nedjelje, 12. septembra...

Možda vas zanima i ovo