Srijeda, 26 siječnja, 2022

Reagujte na vrijeme: Činjenice o raku dojke koje morate znati

Nemojte propustiti

Zbog kvržice koju ste napipali u dojci mogli biste se preznojiti. Ali ne paničarite – najčešće se ne radi o raku. O čemu je onda riječ?

djevojkaStručnjaci za tumore na Cleveland Clinic Taussig Cancer Instituteu objašnjavaju neke temeljne činjenice o kvržicama na dojci i što učiniti u vezi s njima. I ne zaboravite, o bilo kakvim promjenama na dojci trebate porazgovarati s liječnikom.

Stručnjaci za tumore na Cleveland Clinic Taussig Cancer Instituteu objašnjavaju neke temeljne činjenice o kvržicama na dojci i što učiniti u vezi s njima. I ne zaboravite, o bilo kakvim promjenama na dojci trebate porazgovarati s liječnikom.

Meka kvržica

Meka, glatka i okrugla kvržica (poput zrna grožđa) koja se malo pomiče kad je stisnete i može izazvati bol, može biti manja ili veća.

Može biti…

Cista, vrećice ili džepić ispunjen tjelesnom tekućinom.

Uzrok

Promjene hormona tokom menstrualnog ciklusa. Dobije ih čak 30 posto žena u dobi između 35 i 50 godina.

Šta učiniti?

Otiđite na pregled ultrazvukom koji će pokazati je li kvržica puna tekućine ili je solidna i možda kancerogena. Liječnik može iglom izvući tekućinu tako da se smanji bol u bolnoj cisti (iako se tekućina može opet vratiti). Uzimate li tablete za kontracepciju, smanjit ćete rizik od pojave cista.

Iscjedak

Iscjedak se može pojaviti u objema dojkama.

Može biti…

Može se raditi o mlijeku.

Uzrok

Problemi sa štitnjačom ili hipofizom mogu biti uzrok problema. Ostali mogući uzroci su trudnoća, kontracepcijske tablete ili stimulacija bradavica.

Šta učiniti?

Porazgovarajte s liječnikom. Ako je problem sa žlijezdama, obično se može liječiti lijekovima.

Meka masa

Meka masa od dva i pol do 10 cm širine, osjetljiva na dodir prije menstruacije. U jednoj ili objema dojkama.

Može biti…

Fibrocistične promjene.

Uzrok

Promjene razina estrogena i progesterona, što može zgusnuti tkivo dojke. Problem pogađa više od 50 posto žena, a često se javlja i nestaje do menopauze.

Šta učiniti?

Smanjite bol acetaminofenom ili ibuprofenom, ili nosite grudnjak koji će biti dobra podrška tkivu dojke. Ograničavanje masnoće i kofeina u prehrani mogu pomoći. Porazgovarajte s doktorom ako simptomi potraju.

Tvrda masa

Tvrda solidna masa koja ima nepravilne rubove. Obično se ne pomiče kad se stisne.

Može biti…

Kancerogeni tumor.

Uzrok

Niko ne zna. Rizični faktori su dob, istorija bolesti u porodici, pretilost, kao i veći unos alkoholnih pića. Pijete li dva alkoholna pića dnevno, rizik se povećava za 10%.

Šta učiniti?

Nazovite liječnika i zatražite mamogram.

Tvrda kvržica

Tvrda okrugla kvržica s jasnim rubovima koja može biti vrlo mala ili široka do 12 centimetara. Pomiče se na dodir i ne izaziva bol.

Može biti…

Fibroadenom.

Uzrok

Promjena razine hormona. Ovi benigni tumori nisu tako česti kao ciste, ali nisu ni neuobičajeni kod žena u 20-ima i 30-ima.

Šta učiniti?

Zatražite mamogram. Biopsija je obično nepotrebna s obzirom na posljednja istraživanja, no posavjetujte se s liječnikom. Ako je tumor veći, može se i hirurški odstraniti.

Izvor: Net.hr

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo