Utorak, 18 siječnja, 2022

Reakcija Ambasade SAD na Orbanove izjave

Autor:N1

Nemojte propustiti

Viktor Orban je izjavio da je”Srpska nacija je ključna za Balkan”, te da je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu odbacuje bilo čiju retoriku, unutar Bosne i Hercegovine ili van nje, koja za cilj ima podsticanje podjela i rast tenzija, kazali su iz Ambasade za N1 odgovarajući na upit u vezi izjava mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Uvredljivim stereotipima nema mjesta u političkom govoru. Riječi sa sobom nose posljedice, a ovakva retorika samo doprinosi povećanju tenzija, eroziji društvene kohezije i, u konačnici, predstavlja prijetnju sigurnosti i stabilnosti BiH, regije Zapadnog Balkana i Evrope”, naveli su iz Ambasade SAD-a za N1.

Podsjetimo, Orban je izjavio da je”Srpska nacija je ključna za Balkan”, te da je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”. Ove izjave su nazvane rasističkim, nacionalističkim i izazvale brojne osude.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo