Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Reakcija člana Predsjedništva BiH: Komšić odgovorio Čoviću i Lavrovu na tvrdnje da je jučerašnju odluku donio po uputstvima Bakira Izetbegovića

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Svjedoci su članovi mog kabineta da sam im prije sastanka rekao da ne idem i obavijestio sam Džaferovića, on se složio sa mnom”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, na današnjoj press konferenciji je naglasio kako je odluku da se ne sastane s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim donio sam, a ne po nečijem nalogu, piše Oslobođenje.

-Konsultovao sam se sa članovima svog kabineta dan prije i jedino sam van toga razgovarao s gospodinom Džaferovićem. Svjedoci su članovi mog kabineta da sam im prije sastanka rekao da ne idem i obavijestio sam Džaferovića, on se složio sa mnom”, rekao je Komšić.

Tokom današnjeg obraćanja poručio je Lavrovu i Draganu Čoviću, koji je rekao da je ovu odluku donio po uputstvima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, da se dogovore ko je tu uticao.

-Ovi pričaju o zapadnim silama, a ovi o SDA. Niti jedna Zapadna sila niti stranka, pogotovo SDA, ne mogu utjecati na moj stav, kazao je Komšić.

Potom je podsjetio da je prošle godine usvojeno mišljene Evropske komsije za BiH i da je navedeno 14 prioriteta koji su neophodni da bi BiH krenula ka punopravnom članstvu EU.

Rekao je da je zbog drugih događaja oko posjete ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, zasjenjeno to što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao na tom sastanku, odnosno osporio mogućnost da on i njegova stranka učestvuju u realizaciji tih 14 prioriteta.

-Tu dolazi do određenog zaokreta kad govorimo o mišljenu Evropske komisije. Tih 14 prioriteta se mogu podijeliti u dvije grupe, a to je vladavina prava i poštivanje osnovnih ljudskih prava građana BiH. To su krupne stvari, tu se traže izmjene i propisa koji se tiču vladavine prava, pravosuđa itd. I plus se traže izmjene propisa koji zadiru u suštinu sadašnjeg ustavnog uređenja, naveo je.

Napomenuo je da su oni kao stranka uputili cijeli set ozbiljnih zakonskih i ustavnih rješenja za koje misle da su na tragu onoga što traži Evropska komisija.

-Tu je prijedlog Ustava, tu su izmjene Izbornog zakona, tu je Zakon o javnim nabavkama, i tu su tri zakona koja se tiču rada VSTV-a. Zakon o javnim nabavkama jesu veliki izvor korupcije u BiH, to treba urediti da se korupcija svede na najmanje. Danas smo u prilici da idemo sa izmjenama zakona koja se tiču VSTV-a, vodeći računa ne samo ono što je tražila Evropska komisija od nas nego i u oblasti pravosuđa u BiH”, rekao je Komšić i potcrtao da nema nikoga kome više treba objašnjavati u kakvom stanju je praosuđe u BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo