Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Reakcija Čovićevog HNS-a: Ukidanjem Federacije riješili bi sva neriješena pitanja i spasili BiH

Nemojte propustiti

Iz HNS-a navode sa aktualna FBiH svoj legitimitet vuče upravo iz županija i bez njih formalno pravno, ali i ekonomski ne bi mogla postojati.

Nakon održanih sastanaka bošnjačkih stranaka na teme ukidanja županijskih vlada i preustroja Federacije, HNS je dužan istaknuti komentar na ovu vrstu tema koje se nameću u javnom i političkom prostoru – navedeno je ovo u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na čijem je čelu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Sadržaj malicioznih tema koje su javno priopćili nakon održanog sastanka je ono u čemu su kao neskriveni rušitelji svega proisteklog iz Daytonskog mirovnog sporazuma dobri i nažalost poprilično „konstruktivni“ pa je tako bilo i ovaj put. Za početak, drago nam je da su detektirali da politički problemi neminovno postoje, ali kao i svaki put, meritum problema je usmjeren na pogrešnu adresu. Tako su promotori unitarističkih i rušilačkih snaga detektirali županije/kantone kao ključ problema te se složili oko nužnosti njihova ukidanja, navode iz HNS i dodaju:

– Prije svega, bitno je istaknuti i opet ponoviti, kako je ključ svih problema doista na prostoru Federacije BiH, ali to nisu županije, nego upravo Federacija BiH. Unutar županija/kantona ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i napredovanju u najširem smislu. Ako bismo razgovarali o ukidanju federalne/federalnih jedinica i doista nazivali otvorene političke probleme pravim imenom – to ime bi bila Federacija BiH o čijem se ukidanju jedino može razgovarati s obzirom na akumulaciju svih otvorenih političkih pitanja koji su upravo u FBIH smješteni. Ukidanjem Federacije BiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali.

Iz HNS-a navode sa aktualna FBiH svoj legitimitet vuče upravo iz županija i bez njih formalno pravno, ali i ekonomski ne bi mogla postojati.

– Federacija BiH je u posljednjih deset i više godina sve županije, naravno osim Sarajevske, oštetila za stotine miliona putem diskriminirajućih kvota raspodjele PDV-a, kažu iz HNS.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nakon povećanja plata oglasili se iz SIPA-e

- Ne želimo biti dio političkih prepucavanja ali želimo da imamo koliko toliko dostojanstveno život i da od svoje...

Možda vas zanima i ovo