Utorak, 28 rujna, 2021

Reakcija DF-a: Izvještaj Evropske komisije pokazao da HDZ blokira EU put BiH

Nemojte propustiti

Niko u Bosni i Hercegovini, krijući se iza učtivog i diplomatskog rječnika Evropske unije nema pravo ne vidjeti da je glavni krivac za ono što je u Izvještaju označeno kao loše, upravo HDZ, smatraju u DF-u.

Demokratska fronta smatra da posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, osim što je vrlo realističan prikaz stanja EU integracija BiH, ujedno predstavlja pravi pregled napora HDZ-a BiH u udaljavanju BiH od evropskih standarda, te pravu sliku njihove politike koja se temelji na blokadama.

Naime, u samom Izvještaju nema ni traga od HDZ-ovog otužnog zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona na temelju njihove lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a strogo se i eksplicitno insistira na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se mora osigurati jednakopravnost svih građana.

U izvještaju također nema ni traga o zalaganju za famoznu konstitutivnost koja je antievropski princip, dok HDZ insistira upravo na jačanju tog etničkog principa koji je nespojiv sa evropskom pravnom stečevinom, te ga kroz proces evropskih integracija treba dokinuti. Sa druge strane, vrlo jasno je naznačeno da je etnički princip smetnja u funkcionisanju institucija države.

Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je krajnje vrijeme da se o odgovornosti i krivici za sporo napredovanje BiH ka EU počne govoriti jezikom činjenica i pravim riječima. Smatramo naime, da se više ne može govoriti o generalnoj odgovornosti svih političkih elita, jer ako su svi formalno odgovorni onda u suštini nije odgovoran niko.

Niko u Bosni i Hercegovini, krijući se iza učtivog i diplomatskog rječnika Evropske unije nema pravo ne vidjeti da je glavni krivac za ono što je u Izvještaju označeno kao loše, upravo HDZ.

Koja je to politička opcija, kako stoji u izvještaju, koja blokira formiranje vlasti u FBiH? HDZ.

Ko blokira i prijeti blokadom rada Parlamenta Bosne i Hercegovine? HDZ.

Ko se Bosni i Hercegovini zalažući se za nazadni etnički princip protivi provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava? HDZ.

Ko se protivi izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, koje je DF predložio u Parlamentu BiH? HDZ.

Ko je odobrio izmjene Zakona o javnim nabavkama? HDZ.

Spisak HDZ-ovih antievropskih blokada ovim zapravo ne završava nego tek počinje, i stoga više nema prostora da bilo ko govoreći o jednakoj odgovornosti svih političkih elita abolira jednu antievropsku i antireformsku politiku, za koju je čak i politika SNSD-a i Milorada Dodika, kada je riječ o EU integracijama, primjer političke konstruktivnosti.

Zbog svega toga, HDZ mora biti politički kažnjen, jer stoji na putu evropskih integracija BiH, stoji u saopćenju DF-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo