Nedjelja, 18 travnja, 2021

Reakcija dr. Izetbegović: S kojom strukom se Forto savjetovao? Nikada nas nije kontaktirao, lockdown za 4 dana je nerazuman, Covid nije vikend bolest

Nemojte propustiti

Izetbegović je kazala kako trenutni Krizni štab KS nema niti jednog člana iz KCUS-a, najveće zdravstvene ustanove sa izvrsnom Klinikom za infektivne bolesti.

Premijer Edin Forto gostujući jutros u Sunčanom jutru na O kanalu kazao je kako je zdravstvo iscrpljeno, na granici pucanja, te da se povećava priliv pacijenata. Nove mjere, kazao je on, rezultat su pogoršane epidemiološke situacije i da je struka apelovala da se nešto učini, što su prema njegovim riječima i učinili.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, reagovala je na gostovanje i poručila da su Fortine izjave da je zdravstvo na granici pucanja nejasne.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

-Kako premijer zna kakvo je stanje u zdravstvenim ustanovama kad nas nikad nije kontaktirao, niti pitao kako i koliko smo opterećeni? Premijer treba da je već do sada organizirao dodatni izolatorij, ako već znaju da smo pred pucanjem, kazala je prof. Izetbegović.

-Ako su morali, onda je to trebalo odmah uraditi, a ne za četiri dana! Tržni centri su puni svaki dan. Bilo bi pametnije i prihvatljivije da se potrudi organizirati kontrolu i primjenu mjera propisanih od ranijeg Kriznog štaba KS koji je bio mnogo kompetentniji, što su i brojke dokazivale. Zaustaviti rad tek za 4 dana, sa lockdownom samo za vikend, nije razumno, naglašava i dodaje da Covid nije vikend bolest.

Dodala je kako bi premijer trebao građanima osigurati bezbjedniji transport gradskim saobraćajem. To je nešto što bi trebao za početak uraditi.

-Da pokrene primarnu zdravstvenu zaštitu i sve Zavode zdravstvene zaštite na KS, da priskoče u pomoć Domovima zdravlja u zbrinjavanju bolesnika. Call centar nije rješenje problema. Dakle, nije jasno koja struka je dala ovakav savjet i kada? S kojom strukom se premijer savjetuje i ko su ti stručnjaci? Lockdown je prihvatljiv ako je razuman i ako će dati rezultate. Pri tome se mora pobrinuti i za one kojima će biti zabranjen rad. Uporno ponavljam da Krizni štab KS ne predviđa pravilno kretanje pandemije i ne daje dobre savjete. Mi smo u KCUS-u najbolji svjedoci toga. Ovo je najgori val, najviše teških bolesnika, među kojima i dosta mladih ljudi, kazala je generalna direktorica KCUS-a, prenosi Hayat.

Kazala je kako trenutni Krizni štab KS nema niti jednog člana iz KCUS-a, najveće zdravstvene ustanove sa izvrsnom Klinikom za infektivne bolesti.

-Dakle, nema mjesta za profesora i specijalistu infektologa, šefa najveće klinike za infektivne bolesti u BiH u odlučivanju? Nema mjesta za specijalistu urgentasa iz Hitne medicinske pomoći koji je godinu dana izvrsno organizirao pomoć i transport najtežih korona oboljelih? Mi u KCUS-u smatramo da sastav Kriznog štaba KS nije formiran po načelima struke i znanja– zaključuje prof. Izetbegović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš...

Možda vas zanima i ovo