Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Reakcija Islamske zajednice u BiH: Izjave ‘islamskih influensera’ su u suprotnosti s učenjem islama

Nemojte propustiti

Posljednji komentar Elvedina Pezića privukao je pažnju regionalne javnosti. Brojni pojedinci osudili su ovakve stavove, a zbog činjenice da je sebe predstavljao kao nekoga ko tumači propise Islama, mnogi građani tražili su i reakciju Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica u BiH oglasila se saopštenjem u kojem ističu kako smo u posljednje vrijeme svjedoci brojnih objava i statusa na društvenim mrežama putem kojih “islamski influenseri” kroz vlastitu prizmu sagledavajući i analizirajući sveukupne islamske principe i realnost, “nude “svoje” površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava”.

– Jedan od takvih Facebook statusa koji se odnosi na položaj žene u društvu izazvao je polemiku na društvenim mrežama i bio povod za brojne reakcije, “pozitivne” i negativne komentare. S tim u vezi Odjel za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatrao je potrebnim da reagira na ove izjave jer su one u suprotnosti sa učenjem osnovnih izvora islama, Kur’anom i Sunnetom, odnosno, pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice, naveli su iz Islamske zajednice BiH.

Također, iz IZ BiH navode da su ove izjave ne mogu se dovoditi u vezu sa stavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o pitanjima žena te se želimo ograditi od ovakvih tumačenja položaja i mjesta žene u društvu.

Građanima i građankama Bosne i Hercegovine, a muslimanima i muslimankama posebno je poznato opredjeljenje i stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o statusu žene i njezinoj društvenoj angažiranosti. U prilog tome važno je istaći da se u osam medresa i tri fakulteta čiji je osnivač Rijaset, uče i obrazuju buduće muallime, vjeroučiteljice, profesorice, odnosno stručnjakinje različitih profila te da se rad i angažman žena u institucijama i ustanovama Islamske zajednice, ali i u široj društvenoj zajednici izuzetno cijeni i poštuje, stoji u reagiranju Odjela za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, samoprozvani šejh i islamski influenser Elvedin Pezić izazvao je priličnu buru nakon neukusnog statusu na račun žena.

– Zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kad su ženu izveli iz kuće, i onda kada je žena postala sve osima majka!!!

Ovaj komentar Elvedina Pezića privukao je pažnju regionalne javnosti. Brojni pojedinci osudili su ovakve stavove, a zbog činjenice da je sebe predstavljao kao nekoga ko tumači propise Islama, mnogi građani tražili su i reakciju Islamske zajednice u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Njemačka vapi za radnicima sa Balkana, doseljavanje bi se moglo još olakšati

Prema procjenama stručnjaka, manjak radnika bi mogao da prebaci tri miliona do 2030. godine. Jer, takozvana generacija bejbi-bumera odlazi...

Možda vas zanima i ovo