Srijeda, 28 srpnja, 2021

Reakcija Islamske zajednice u BiH: Izjave ‘islamskih influensera’ su u suprotnosti s učenjem islama

Nemojte propustiti

Posljednji komentar Elvedina Pezića privukao je pažnju regionalne javnosti. Brojni pojedinci osudili su ovakve stavove, a zbog činjenice da je sebe predstavljao kao nekoga ko tumači propise Islama, mnogi građani tražili su i reakciju Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica u BiH oglasila se saopštenjem u kojem ističu kako smo u posljednje vrijeme svjedoci brojnih objava i statusa na društvenim mrežama putem kojih “islamski influenseri” kroz vlastitu prizmu sagledavajući i analizirajući sveukupne islamske principe i realnost, “nude “svoje” površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava”.

– Jedan od takvih Facebook statusa koji se odnosi na položaj žene u društvu izazvao je polemiku na društvenim mrežama i bio povod za brojne reakcije, “pozitivne” i negativne komentare. S tim u vezi Odjel za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatrao je potrebnim da reagira na ove izjave jer su one u suprotnosti sa učenjem osnovnih izvora islama, Kur’anom i Sunnetom, odnosno, pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice, naveli su iz Islamske zajednice BiH.

Također, iz IZ BiH navode da su ove izjave ne mogu se dovoditi u vezu sa stavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o pitanjima žena te se želimo ograditi od ovakvih tumačenja položaja i mjesta žene u društvu.

Građanima i građankama Bosne i Hercegovine, a muslimanima i muslimankama posebno je poznato opredjeljenje i stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o statusu žene i njezinoj društvenoj angažiranosti. U prilog tome važno je istaći da se u osam medresa i tri fakulteta čiji je osnivač Rijaset, uče i obrazuju buduće muallime, vjeroučiteljice, profesorice, odnosno stručnjakinje različitih profila te da se rad i angažman žena u institucijama i ustanovama Islamske zajednice, ali i u široj društvenoj zajednici izuzetno cijeni i poštuje, stoji u reagiranju Odjela za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, samoprozvani šejh i islamski influenser Elvedin Pezić izazvao je priličnu buru nakon neukusnog statusu na račun žena.

– Zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kad su ženu izveli iz kuće, i onda kada je žena postala sve osima majka!!!

Ovaj komentar Elvedina Pezića privukao je pažnju regionalne javnosti. Brojni pojedinci osudili su ovakve stavove, a zbog činjenice da je sebe predstavljao kao nekoga ko tumači propise Islama, mnogi građani tražili su i reakciju Islamske zajednice u BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo