Srijeda, 6 srpnja, 2022

Reakcija Milorada Dodika: Oni kojima smo dali slobodu – optužuju nas za genocid

Nemojte propustiti

On je naglasio da je u pozadini Rezolucije koju je donio parlament u Podgorici sihronizovana akcija protiv Srba koja traje dugo. Naglasio je kako je historija Srba takva da je “ti narativi neće promijeniti”.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo je negirao genocid u Srebrenici. Poručio je da oni koji donose rezolucije, deklaracije i zakone o zabrani negiranja genocida u Srebrenici to sigurno ne bi trebali činiti “da se genocid i dogodio”. Ukazao je na potrebu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da “pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i spoljnom planu tako što će satanizovati Srbe”.

“Ako je nešto činjenica onda se ne treba i ne može negirati. Ali očito to nije činjenično, pa se onda traže rezolucije, deklaracije, donose zakoni… Pokušavaju da to ovjekovječe kao svoju istinu. Mi to nikada nećemo i ne smijemo dati”, rekao je Milorad Dodik za Televiziju “Pink”, uprkos presudama međunarodnih sudova koji su presudili da se genocid u Srebrenici dogodio.

On je ocijenio da se parlament Crne Gore “bezočnom odlukom da usvoji Rezoluciju o Srebrenici umiješao u unutrašnje stvari BiH”, a da se pri tom nije bavio zločinima koji su činjeni na teritoriji same Crne Gore.

“To nije događaj koji se desio na prostoru Crne Gore. Treba pomenuti da su Đukanović i njegova svita u tom periodu bili logistička baza za mnoge operacije koje su se dešavale i na prostoru BiH. I da je njegova potreba da pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i spoljnom planu tako što će satanizovati Srbe”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su za njega neuporedive priče o Srebrenici, gdje se “nije dogodio genocid”, sa onim što se dogodilo Srbima u Jasenovcu i ostalim stratištima u Drugom svjetskom ratu, a gdje genocid nikada nije proglašen.

“Sada imamo situaciju da oni koji su činili nad srpskim narodom sada pokušavaju da mu imputiraju upravo tu kategoriju i da nakon toga, naravno, satanizuju cijeli srpski narod. Za mene je neuporedivo upoređivati u bilo kojoj korelaciji Srebrenicu i Jasenovac. Pogotovo imajući u vidu činjenicu da je međunarodna komisija, gdje su bili veoma eminentni stručnjaci, utvrdila da riječ genocid ne može ići ispred događaja u Srebrenici. Jer ne postoji nijedna kvalifakacija koja se traži”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je u pozadini Rezolucije koju je donio parlament u Podgorici sihronizovana akcija protiv Srba koja traje dugo. Naglasio je kako je historija Srba takva da je “ti narativi neće promijeniti”.

“Oni koji su jedno vrijeme živjeli sa nama ili onima kojima smo mi davali slobodu u Prvom svjetskom ratu, naivno vjerujući da će oni to dijeliti sa nama, krajem prošlog vijeka su krenuli da se na najsramniji način obračunaju sa nama, satanizujući nas u pokušaju da nas optuže za priču o navodnom genocidu”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik: Ne postoji legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH

Milorad Dodik je istakao da je uspostavljanje centra za tzv. cyber sigurnost “drugo ime za uspostavljanje britanskog obavještajnog punkta”. Član...

Možda vas zanima i ovo