Utorak, 5 prosinca, 2023

Reakcija advokata optužene direktorice Sabihe: “U Bosni se sve prašta osim uspjeha”

Preporučeno

Advokati Sabihe Husić, Maida Galijatović i Nerma Bavčić, reagovale su na izvještavanje medija o potvrđivanju optužnice zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u slučaju poslovanja Medice Zenica gdje su pozvali medije da “sve prepuste pravosudnim institucijama.”

Njihovu reakciju u nastavku prenosimo u potpunosti, bez korekcija.

“Neprihvatljivo je da se na ovakav način blati dugogodišnji rad i trud jedne uspješne organizacije. Jer ako donator koji daje novac za odredjeni projekat u budžetu predvidi detaljno sve stavke i odobri troškove za izvršioce posla, ne vidimo šta je u tome sporno. Pogotovo što se svaki od projekata realizuje kvalitetno, na zadovoljstvo donatora za sredstva koja su namjenski odobrena za projekte.

Upravo se čita:  Sladić upozorio: Dobro se utoplimo prije polaska na posao!

Pri tome je važno naglasiti da se u konkretnom slučaju uopće ne radi o novcu poreskih obveznika, kako se pokušava nametnuti u objavljenom članku. Novac poreznih obveznika koji je Udruženje “Medica” Zanica dobilo od BH institucija je iskorišten u skladu sa zakonom i iz tih sredstava nisu isplaćivani nikakvi dodatni honorari ni plate.

Sav novac posredstvom projekata je obezbijedila Sabiha Husic sa svojim saradnicima.

Sigurni smo da “Medica” ne bi bila tako uspješna da donatori sumnjaju u ispravnost utroška sredstava, kvalitetan i posvećen rad nje i njenog rukovodstva.

Svi redovni izvještaji Udruženja “Medica” sa Sabihom Husić na čelu su odobreni i prihvaćeni, nezavisni međunarodni revizori koji su u kontaktu sa donatorima, izvršili su reviziju poslovanja nakon svakog izvršenog projekta. Od 2007. godine bi našli neku nepravilnost u radu Sabihe Husić i njenih saradnika da je istih bilo. Već 15 godina Udruženje aktivno radi na održivosti i opstanku sigurne kuće i pratećih servisa, obezbjeđuje materijalne, tehničke i stručne uslove da žrtve nasilja budu zbrinute, da se radi na njihovom savjetovanju, informisanju, terapijskom radu, medicinskoj i pravnoj podršci… i još mnogo toga.

Upravo se čita:  Ni jedan počinilac nije otkriven: Ko uništava ćirilicu na saobraćajnim znakovima u FBiH

Najrealniji rezultat senzacionalističkih medijskih objava je nepovjerenje donatora i smanjenje sredstava za projekte čiji su krajnji korisnici žrtve nasilja, traumatizirane i zlostavljane osobe, nezbrinute od strane države.

Pitanje je da li se radi o stvarnim propustima u poslovanju ili o neprihvatanju tudjeg uspjeha.

U Bosni se sve prašta osim uspjeha.

Pozivamo medije da prepuste pravosudnim institucijama da na zakonit način ispitaju svaku sumnju u povredu zakona, ali i da prate rad pravosudnih institucija u zajedničkom cilju, uspostavi vladavine prava.

Upravo se čita:  FHMZ objavio sezonsku prognozu: Kakva je zima pred nama, slijedi li nam smrzavanje i evo koliko se padavina očekuje

Vjerujemo u pravdu i pravosudni sistem naše države koji promoviše pravo svakog čovjeka na fer i pravičan postupak, kao i u etiku novinarskog poziva koja podrazumijeva dužnost novinara da poštuju etiku javne riječi i kulturu dijaloga, uvažavajući dostojanstvo i integritet osobe o kojoj polemiziraju, građanska prava i slobode, nastojeći ostati nepristran.”, stoji u reakciji Galijatović i Bavčić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo