Utorak, 22 lipnja, 2021

Reakcija Sebije Izetbegović: “Odmah smo posumnjali da ima virus, Pašagić je rekao da je negativan”

Nemojte propustiti

Naš zdravstveni sistem nije dobar, tvrdi dr. Sebija Izetbegović, dodajući kako bismo trebali da budemo mnogo bolji. Ali teško se boriti sam, kaže, protiv ustaljenog sistema.

Nedavno preminuli liječnik Šefik Pašagić je, prema riječima direktorice KCUS-a prof. Sebije Izetbegović, došao na Klinički centar sa nalazom privatne klinike, CT nalazom grudnog koša koji je pokazivao dramatičnu obostranu upalu pluću i signifikantnim uvećanjem limfnih čvorova.

“Kolega infektolog koji ga je primio na tretman zaključio je da je stanje vrlo ozbiljno, odmah je posumnjao na korona virus. A kolega Pašagić je rekao da je negativan, imao je ranije urađen negativan test. Spacijalista infektolog ga je smjestio u sobu gdje je boravio dok nije došao ponovni nalaz ujutro, kada je ordinirana propisana terapija, najbolja terapija. Sve je urađeno što je bilo u našoj moći. Duboko saučešće porodici, smatramo da javnost treba znati istinu”, kazala je u razgovoru za N1 direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dr. Sebija Izetbegović.

Hoće li vrijeme pokazati “uzrok smrti”?

“Ne mogu komentirati takve stvari. To bi možda mogli raditi patolozi, neko ko bi obradio obradu tkiva, obdukciju. Ne bih se upuštala u takve špekulacije”, odgovorila je dr. Izetbegović.

Naš zdravstveni sistem nije dobar, tvrdi dr. Sebija Izetbegović, dodajući kako bismo trebali da budemo mnogo bolji. Ali teško se boriti sam, kaže, protiv ustaljenog sistema. Odavno tvrdi da ukazuje na višeslojevitost problema.

“Odavno govorim da domovi zdravlja nisu dobro ustrojeni, da oni neće moći dobro da odgovore. Nama je jedan od sindikata ljekara predvođen doktorom iz Opće bolnice i doktorom iz Doma zdravlja ponudio donaciju zaštitne opreme. Mi smo pristojno kazali da smo izvanredno dobro opremljeni, ali da bi to bilo dobro dostaviti domovima zdravlja jer nam kolege govore da nemaju dovoljno opreme. A oni su od toga napravili medijski spektakl. Smatrali smo da doktori iz domova zdravlja trebaju to da dobiju, bilo bi sebično da mi to uzmemo. Sistem nije dobar, trebao bi da bude bolji. Svi bi trebali svoje plaće da zarađuju. Kriza će pokazati sve nedostatke zdravstvenog sistema koji su odavno već očiti”, kazala je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Na nedavnoj sjednici FŠCZ naređeno je da se izvrši raspodjela 150.000 pristiglih testova na virus, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (90.000 kom.), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (30.000 kom.) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (30.000 kom.).

“Testovi su jučer stigli. Ovom prilikom obavještavam sve da imamo zaista dovoljno testova. Rezultati su solidni, mogli bi biti bolji uz restriktivnije mjere. Razumijem građane koji se tome protive, ali molim ih da budu strpljivi. Ovo neće proći sljedeća dva mjeseca sigurno. Smatram da su sljedeća dva mjeseca ključna za stanje koje nam slijedi. Trebali bismo biti mnogo oštriji u mjerama”, zaključila je doktorica Izetbegović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo