Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Reakcije: DF pozdravio odluku CIK-a, Dodik najavio bojkot izbora a Stevandić žalbu

Autor:NAP

Nemojte propustiti

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić najavio je žalbu Sudu BiH, a odluku CIK-a komentirao je optužbama da je riječ o “paraobavještajnoj igri po nalogu DF-a i SDA”.

Nakon što je Centralna izborna komisija odlučila da Ujedinjenoj Srpskoj poništi ovjeru za učešće na lokalnim izborima i kazni Nenada Stevandića sa 10.000 KM zbog izbornog spota koji potuče na vjersku i nacionalnu mržnu, a i pored upozorenja iz CIK-a nastavili su sa emitovanjem, oglasile su se neke političke stranke.

IZ DF-a su pozdravili izrečenu sankciju jer smatraju da predizborni i izborni proces kroz aktivno učešće političkih subjekata i pojedinaca ne smije nositi obilježje šovinističke propagande, niti se politički subjekti ili pojedinci smiju služiti nacionalističkim govorom mržnje koja potiče nacionalnu netrpeljivost i stvara osjećaj ugroženosti kod bilo koje skupine građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rodnu pripadnost.

“Demokratska fronta osuđuje napade na Centralnu Izbornu komisiju BiH od strane Milorada Dodika, u povodu spomenutog slučaja”, navodi se.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a oglasio se nakon odluke CIK-a pozivajući čak i na bojkot Lokalnih izbora. On je kazao da je “odluka nelegitimnog CIK-a pokušaj izbornog inžinjeringa u RS-u”.

Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, Dodik je najavio da će SNSD pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore.

Predsjednik US Nenad Stevandić najavio je žalbu Sudu BiH, a odluku CIK-a komentirao je optužbama da je riječ o “paraobavještajnoj igri po nalogu DF-a i SDA”.

“Ovdje je riječ o paraobavještajnim strukturama koje preuzimaju i pravosudnu nadležnost, jer nigdje ne postoji pravosudna odluka o nekom govoru mržnje, kao ni odluka ombudsmana za ljudska prava. Postoji samo paraobavještajna struktura koja djeluje na CIK i postavlja se pitanje da li se direktor OBA Osman Mehmedagić-Osmica sveti zbog svoje diplome ili se sveti SDA”, kazao je Stevandić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo