Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Reakcije iz Banjaluke na novi ultimatum, upaljeni svi alarmi zbog visokog predstavnika: “Inzko pravi temelj za uništenje Republike Srpske”

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Iz udruženja “Veterani Republike Srpske” navode da je Inzko cijeli svoj mandat trošio na to da Srbe proglasi krivcima za rat koji se desio u BiH i od toga napravi temelj za uništenje Republike Srpske.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je jučer pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka upućeno predsjedniku parlamenta Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od ratnih zločinaca, koje su im 24. oktobra 2016. godine dodijeljene povodom obilježavanja 25 godina rada NSRS-a. Kako piše RTRS, i danas stižu oštra reagovanja iz RS-a i poruka da bi poslanici trebalo da odbace ovaj izvještaj.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a Veljko Lazić smatra da Narodna skupština treba da odbaci Inzkov zahtjev kao neprihvatljiv te da je, kako Lazić kaže, za porodice poginulih iz Republike Srpske posebno neprihvatljivo što se ovakvim potezom Inzko stavlja isključivo na bošnjačku stranu u BiH.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS-a Slobodan Župljanin rekao je da nije realno očekivati da NSRS povuče svoje odluke i odlikovanja koja je dodijelila, jer to apsolutno nema nikakve veze s onim na šta se poziva visoki predstavnik u pismu koje je uputio Parlamentu.

Udruženje “Veterani Republike Srpske” pozvalo je sve poslanike da bez velike dileme i velikih rasprava odbace zahtjev visokog predstavnika. Naveli su da je Inzko cijeli svoj mandat trošio na to da Srbe proglasi krivcima za rat koji se desio u BiH i od toga napravi temelj za uništenje Republike Srpske te da je očigledna njegova namjera da Srbima nametne kolektivnu krivicu.

Član Predsjedništva Socijalističke partije Srđan Todorović rekao je da bi visoki predstavnik, da je imao nešto protiv povelja koje je Narodna skupština Republike Srpske dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, reagovao prije pet godina, kada su i dodijeljene, a ne na odlasku iz BiH.

Generalni sekretar Demosa Boran Bosančić rekao je da zahtjev visokog predstavnika predstavlja temeljno rušenje demokratije i pokušaj da se institucije Republike Srpske omalovažavaju i marginalizuju.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović rekao je da bi potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je ocijenio da je Inzkov potez za svaku pohvalu, trebalo da počne da radi nešto konkretno i opravda nekoliko hiljada maraka koje dobija iz budžeta RS, a ne da iščekuje šta će visoki predstavnik smisliti novo protiv Srba i RS pa da ga zdušno podrži.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić se napokon oglasila: Žao mi je što su neki ljudi moju izjavu pogrešno shvatili

Nakon što se pojavila informacija da je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim...

Možda vas zanima i ovo