Utorak, 17 svibnja, 2022

Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Autor:N1

Nemojte propustiti

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke štete’”.

Nakon što je izraelski historičar i predsjednik komisije Vlade RS koja je sačinila kontroverzni izvještaj o stradanjima u Srebrenici, Gideon Grief je izjavio za Haaretz da je pogriješio u broju ubijenih Srebreničana u genocidu te da taj broj ustvari jeste 8.000 kako je navedeno u sudskim presudama i izvještajima, uslijedile su brojne reakcije.

Nekadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković naveo je kako “nema potrebe da ispravlja izvještaj”.

“Znamo mi broj žrtava, znamo i ko te platio, znamo i za koga i zašto si to radio… Napisati da je broj žrtava manji za 5 hiljada, nije slučajna greška”, naveo je Duraković.

Politolog Jasmin Mujanović okarakterizirao je ovu situaciju kao “brod budala”.

“Ne znam koga bi više trebalo osramotiti ovaj apsolutno smiješan razvoj događaja: besramnog Gideona Greifa ili secesionistički Dodikov režim koji ga je regrutirao da predvodi svoje negacionističke ‘komisije’ za genocid”, dodao je.

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke štete’”.

Novinar i aktivista Refik Hodžić zatražio je da se navede tačan iznos novca za ovaj izvještaj, s obzirom da je komisija plaćena novcem građana.

“Čudna mješavina zadovoljstva i jeze zbog dubine u koju je Greif potonuo zbog svoje svirke za Dodika. Ipak, želim znati koliko je plaćen da proizvede ovo revizionističko s**nje. Kao poreski obveznik iz Prijedora imam pravo znati kako je moj novac potrošen”, naveo je Hodžić.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada kazali su kako Greifov izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida.

Podsjetimo, Greif je izjavio kako “nisu imali loše namjere”.

Gideon Grief

“Nismo imali namjeru da iskrivimo historiju, nismo imali namjeru da počinioce oslobodimo krivice”, rekao je Greif.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

EU se ne može dogovoriti oko embarga: “Taoci smo jedne članice, Rusija nas gleda”

Nekoliko ministara je izravno prozvalo Mađarsku po imenu, dok je Rumunjska rekla da je na bloku da promijeni stav...

Možda vas zanima i ovo