Subota, 23 listopada, 2021

Reakcije na smjenu Radončića: ‘Ne postoji ozbiljna država u kojoj bi ministar sigurnosti preživio paljenje Predsjedništva’

Nemojte propustiti

Fahrudin Radnčić (Foto: Arhiv)
Fahrudin Radnčić (Foto: Arhiv)

Predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, nakon što je ovaj dom prihvatio inicijativu SDA za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, kazao je da ovaj čin ne znači nikakav unutarbošnjački sukob.

– Poslanici su dali gotovo dvotrećinsku podršku inicijativi za smjenu ministra Radončića i možda to pokazuje da dolazi neka nova klima u ovoj izbornoj godini i da su možda ovi protesti građana urodili plodom pa ćemo imati neku ozbiljniju političku scenu u BiH u narednom periodu – kazao je Sarajlić navodeći da SDA ovom inicijativom nije uopće imala namjeru da ulazi u sastav Vijeća ministara BiH.

Naglašava da se ovim nije željelo ići ka tome da se pravi parlamentarna većinu na rok od šest mjeseci nego je cilj bio da se u BiH počne drugačije promišljati i rješavati problemi koji tište obične građane, a pojasnio je i da sa zamjenikom ministra na čelu, Ministarstvo sigurnosti BiH može funkcionirati do izbora.

– Ne bi bio prvi put, pogotovo ovo ministarstvo, da doživi izborni kraj mandata bez ministra na čelu – kazao je Sarajlić.

Na pitanje ko će zastupati interese Bošnjaka umjesto Radončića, Sarajlić je naveo da Vijeće ministara BiH nije tu da štiti vitalne interese naroda.

– Prvenstveno tu je predviđen Dom naroda Parlamenta BiH, ali svi ukupno trebamo hladne glave sjesti i razmisliti o otvorenim problemima u našem društvu i kako se nositi s njima. Mislim da su i ovi događaji u proteklih mjesec dana mnoge ponukali da dobro razmisle kuda sve ovo skupa ide i šta se može desiti. Mislim da je ovo početak novog političkog ambijenta u BiH – ocjena je Sarajlića.

Da bi odluka o smjeni Radončića bila pravosnažna, mora je potvrditi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Dom naroda ima svoj metod rada. Ova tačka će doći na dnevni red, vidjećemo kako će se oni očitovati, ali vrlo je jasno i Radončiću da je danas više od dvije trećine ovog, građanskog, parlamenta, glasalo za njegovu smjenu – dodao je Sarajlić.

Poslanik Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Mirsad Mešić ponovio je novinarima da je SDP podržao smjenu iz moralnih i faktičko-formalnih razloga.

– Moralni razlozi su ti da u čitavom svijetu ne postoji slučaj da bi ministar sigurnosti preživio paljenje zgrade Predsjedništva. Faktičko-formalni razlozi za smjenu imaju veze s tvrdnjama koje je Radončić 10. februara izjavio kada je ustvrdio da o događajima od 5., 6. i 7. februara nema pojma. Ne želimo da ministar sigurnosti bude neko ko nema pojma šta se dešava u BiH – pojasnio je Mešić.

Na novinarsko pitanje da li je u opticaju neki nasljednik Radončića u Vijeću ministara BiH, Mešić je kazao da do smjene nije došlo da bi se stvorio nekakav nasljednik a priori.

– Nasljednik je produkt dogovora svih učesnika u parlamentu BiH i znat će se onda kada se za to stvore uvjeti. U svakom slučaju, Ministarstvo sigurnosti BiH, poslije odluke Doma naroda, funkcionirat će na čelu sa zamjenikom ministra, dok ne bude imenovan novi ministar – dodao je Mešić.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić kazala je novinarima da je stav RS-a o smjeni bio miran jer su smatrali da nije potrebno da RS putem entitetskog glasanja o tome odlučuje.

– Borba unutar političkog korpusa Bošnjaka treba da se završi. SDP i SDA su odlučili da im ne treba treći te su žrtvovali Radončića. Ne znam da li se SDA vraća u većinu, ali ovo je za sada znak da među bošnjačkim političkim partijama nema mjesta za SBB – stava je Majkić.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević smatra da u parlamentu više ne postoji parlamentarna većina bez SBB-a, ali šta će se dalje događati vidjet će se.

Predsjednik Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koja je glasala protiv smjene, Mato Franjičević kaže da je tako glasano jer se nije nudila alternativa, odnosno smjena ministra znači da vladajuća većina ostaje upitna.

– Stranka koja je predložila smjenu nije ponudila svoj prijedlog koji bi trebao zamijeniti Radončića. Parlamentarna većina ovim se odlučila za destabiliziranje političke scene u BiH do izbora. Mi smo bili mišljenja da je bolje sačuvati stabilnost političke scene – kazao je Franjičević.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je kazao, nakon glasanja o njegovoj smjeni, da je on danas, na svoje zadovoljstvo, smijenjen od onih koji se boje naroda i onih koji se boje antikorupcijske borbe.

– Kao ministar sam gurnuo grudvu niz brdo, ta grudva, borbe protiv korupcije je sve veća. Jako sam ponosan da se to dešava. Raduje me njihov strah i raduje me to da me niko nije mogao natjerati da formiram krizne štabove koji ne postoje i “tučem” nezadovoljni i osiromašeni narod – pojasnio je Radončić

Ističe da je pravo parlamenta da glasa kako želi, a da on nije htio raditi antiustavno protiv opravdane pobude građana.

Uz poruku da će SBB ostati snažna opozicija kazao je da mu ova pozicija otvara sve mogućnosti da djeluje kao lider opozicije i radim svoj posao.

– SDA i SDP su uništili bošnjački politički faktor, osiromašili su narod, prekinuli su regionalne veze Bošnjaka, a oni nemaju ni svoj nacionalni program – zaključio je Radončić.

Predstavnički dom parlamenta BiH smijenio je na današnjoj sjednici ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića (SBB) s 28 glasova za, devet je bilo protiv, a pet suzdržano.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo