Četvrtak, 25 travnja, 2024

Referentica iz MUP-a KS i još pet osoba “završili” 180 lažnih vozačkih dozvola po cijeni od 600 do 4.000 KM

Autor:Patria

Preporučeno

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažirali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM.

Nakon kompleksne istrage, postupajuća tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo podigla je optužnicu protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića.

Hasiba Zajković tereti se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Ramiz Topalović tereti se za krivična djela organizirani kriminal, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave.

Nermin Sejdić tereti se za krivična djela organizirani kriminal, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave.

Upravo se čita:  Emotivna ispovijest majke zlostavljanog dječaka iz Zenice: Šutim i trpim, mogla bih nekog ubiti!

Mite Hasim se tereti za organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave.

Redžepu Gašiju se na teret stavljaju krivična djela organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok se Kenan Topalović tereti za krivično djelo krivotvorenje isprave.

Prema navodima iz optužnice, Hasiba Zajković, viša referentica za poslove vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju Novo Sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo, tereti se da je od aprila 2010. do oktobra 2019. godine organizirala i rukovodila kriminalnom grupom čiji su članovi Ramiz Topalović, Nermin Sejdić, Mite Hasim i Redžep Gaši.

Hasiba Zajković i članovi grupe su za oko 180 osoba pribavili vozačke dozvole, koje nisu imale položen vozački ispit. Tačnije, Hasiba Zajković sama zloupotrebom položaja i primanjem dara za njih 123, a posredstvom grupe za 57 osoba.

Upravo se čita:  Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

Modus operandi je bio različit, u nekim slučajevima je u dosije vozača Hasiba Zajković ulagala krivotvoreno uvjerenje o položenom ispitu za vozača motornih vozila ili krivotvorene inostrane vozačke dozvole, koje su nabavljali članovi grupe, u drugim slučajevima bi u službeni spis i elektronske evidencije unosila neistinite podatke o postojanju položenog vozačkog ispita, ranije izdate vozačke dozvole bez ikakve, pa i krivotvorene dokumentacije.

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažirali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM.

Upravo se čita:  Arijana Memić traži zabranu ispijanja kafa policajcima MUP-a KS za vrijeme radnog vremena

Na ovaj način Hasiba Zajković i članovi grupe za organizirani kriminal su ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 104.029,85 KM, a novac dijelili međusobno.

U optužnici je predloženo oduzimanje nezakonito pribavljene imovinske koristi. Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila sudu saslušanje 80 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Kako su istaknuli, Tužilaštvo KS je u prethodnom periodu, koliko je trajala ova istraga identificiralo i optužilo i oko 60 osoba koje su za novac dobili vozačku dozvolu a na koju nisu imali pravo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas