Utorak, 27 srpnja, 2021

Region popušta mjere, građani se raduju ljetu

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske dalo je detaljne informacije, a bh. građani najčešće su vraćeni jer su imali samo potvrdu o rezervaciji.

Zahvaljujući još povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u regionu u odnosu na prije 14 dana, zemlje okruženja dodatno su popustile mjere.

To je dobra vijest za turističke radnike, ali i građane uoči ljetne sezone i godišnjih odmora.

Što se tiče prelaska granica, Srbija i Crna Gora nisu ništa mijenjale. U ove dvije zemlje slobodan je ulaz, bez ikakvog testiranja ili potvrda. Vlade ovih država dodatno su ublažile mjere u vidu dozvoljenog broja okupljanja, a dozvoljeni su i koncerti.

Albanija, koja posljednjih godina bilježi značajan porast broja bh. turista, isto je uradila prošle sedmice.

Međutim, najviše problema građani imaju prilikom ulaska u Hrvatsku. Značajan broj njih je vraćen s granice jer nisu imali potrebne papire ili dozvole.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske dalo je detaljne informacije, a bh. građani najčešće su vraćeni jer su imali samo potvrdu o rezervaciji.

– To nije dovoljno. Neophodna je i potvrda da je boravak plaćen. Priznaje se i avansna uplata. Građani će, ukoliko izvrše uplatu, biti pušteni, u suprotnom, nema prelaska granice – rečeno nam je iz MUP-a Hrvatske.

Na njihovoj internet-stranici date su detaljne upute. Tako je dozvoljen prelazak granice uz negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT, pri čemu BAT test mora biti sa zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije ili uz potvrdu o vakcinaciji ili o prebolovanom virusu, ne stariju od 180 dana.

Osoba koja je vakcinisana u Hrvatsku može ući nakon 14 dana od dana vakcinacije.

Također, ukoliko se planira odmor kod prijatelja ili člana porodice koji posjeduje nekretninu, vlasnik nekretnine mora goste prijaviti turističkoj zajednici i uz tu potvrdu je dozvoljen prelazak granice. Ukoliko je osoba vlasnik nekretnine, mora sa sobom imati potvrdu o vlasništvu.

Iako Slovenija ukida stanje epidemije, do 21. juna na snazi ostaje mjera da se preko granice može samo s negativnim testom ili potvrdom o vakcinaciji.

U Španiju samo vakcinisani

Vlada Španije objavila je da otvaraju granice za turiste, ali samo one koji su primili obje doze vakcine. U Španiju mogu ući svi koji su primili neku od vakcina koje su odobrile Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lijekove, odnosno vakcinu kompanija “Pfizer” i “BioNTech”, “Moderna”, “AstraZeneca”, “Johnson&Johnson” ili “Sinopharm”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo