Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Registracija firme za tri dana

Nemojte propustiti

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Pepublike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je cilj projekta reforme poslovne registracije, koji je pokrenulo Ministarstvo, da se podnosiocu zahtjeva omogući da firmu otvori u što kraćem roku i uz što manje troškove.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Cvijanovićeva je istakla da je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, pokrećući ovaj projekat, u taj proces uključilo i druga ministarstva i institucije kako bi se formirala odgovarajuća radna grupa koja bi definisala sasvim novi koncept poslovne registracije u Srpskoj.

Ona je za “Večernje novosti” izjavila da je riječ o temeljitoj reformi koja bi trebalo da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta, što je glavni cilj.

“To je vrlo ambiciozan program koji podrazumijeva da se registracija preduzeća obavi maksimalno u roku tri dana, da budu višestruko manji troškovi nego ranije, a da se podnosiocu zahtjeva omogući da to sve završi uz veoma malo proceduralnih koraka”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je cijela BiH rangirana jako loše kada je riječ o poslovnom ambijentu, kao i da proces registracije preduzeća sada traje i po nekoliko sedmica, dok se troškovi kreću od 1.200 do 1.500 maraka.
“Prema planu ove reforme, umjesto nekoliko sedmica, postupak registracije će biti skraćen na tri dana, a umjesto 1.200 ili 1.500 ti troškovi će se kretati od 200, do maksimalno 400 maraka. Vlada još razmatra i treba da izradi troškovnik, a ići ćemo na najjeftiniju varijantu”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je potvrdila da je predviđeno uvođenje jednošalterskog sistema, što znači da će onaj ko želi da započne poslovanje, kompletnu dokumentaciju o registraciji preduzeća donijeti na jedan šalter i poslije tri dana doći po dokument o registraciji.

“Predvidjeli samo da sav posao obavlja već postojeća Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo