Utorak, 30 studenoga, 2021

Registrovane brojne nepravilnosti, može doći u pitanje validnost popisa

Nemojte propustiti

Popis monitor od jučer je registrovao oko 50 prijava o nepravilnostima pri popisu stanovništva u BiH koji traje od 1. do 15. oktobra.

Kako su rekli aktivisti ovog monitoring tima, najviše je prijava o neobučenim popisivačima, te o popisivačima koji ne rade u skladu sa propisima.

Građani su se žalili i komisijama koje djeluju pri općinama, ali im je u nekoliko slučajeva rečeno da komisije ne mogu da reaguju, jer nemaju uvid u popisne listiće koje popisivači nose svojim kućama, prenosi Oslobođenje.

Zbog niza nepravilnosti uočenih tokom prva dva dana popisa, među kojima je najdrastičnija ona da popisivači nose kućama listiće, koalicija Jednakost, koju čini grupa nevladinih organizacija, uputila je otvoreni poziv građanima da odbiju popisivačima otkrivati svoje lične podatke dok se ne obezbijede uslovi za njihovo skladištenje i nadzor u skladu sa zakonom.

Koalicija od Agencije za statistiku BiH zahtijeva da hitno osigura da svi popisivači potpišu ugovore o radu i izjave o povjerljivosti podataka u skladu sa zakonom, da hitno osigura da sve lokalne popisne komisije obezbijede prostor za skladištenje popisnica u skladu sa zakonom, da poništi sve popisnice koje su do sada popunjene i o tome obavijesti oštećene građane, da osigura da sve osobe koje su do sada popisane u nezakonitim uslovima, budu ponovo popisane u skladu sa zakonom, piše Oslobođenje.

Dok se ovi zahtjevi ne ispune, koalicija smatra da je popis “apsolutno nezakonit”, te poručuju da “niko nema pravo uslovljavati građane i građanke da u njemu učestvuju i tako pristaju na kršenje sopstvenih zakonom garantovanih prava”.

Drastičan primjer nepravilnosti prijavljen je u Srebrenici gdje su popisivači popunjavali listiće u restoranu, zbog čega je popisni materijal oduzet od jedne popisivačice, dok se druga udaljila sa mjesta prije nego što su došli članovi Komisije.

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine kazao je za agenciju Anadoliju da ima dosta žalbi na proces popisa, te da su za većinu njih nadležne općinske komisije i entitetske agencije. Pita se šta su općinske komisije i entitetske agencije za statistiku učinile da isprave brojne nepravilnosti. Najavio je ozbiljnu analizu provedbe procesa.

“Moramo imati analizu je li situacija ozbiljna ili ne i šta treba uraditi da se to ispravi. Treba pratiti svaki dan šta se dešava i koliko to može da utječe na validnost ovog projekta. Treba razmotriti i dati ozbiljnu procjenu da li je, dakle, to ugroženo ili ne. No, naravno da ovo može utjecati na validnost popisa”, kazao je Fatić, koji je mnogo prije početka popisa stanovništva u BiH ukazivao na ”sve probleme i ozbiljne propuste koji stvarno postoje”.

Ovo je prvi popis u BiH od proglašenja nezavisnosti i prvi popis koji se provodi nakon 22 godine, a koštat će 45.5 miliona maraka.

popis

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo