Utorak, 19 listopada, 2021

Regoje: Niko od bh. građana nije zatražio izmještanje iz Ukrajine

Nemojte propustiti

Nebojša Regoje
Nebojša Regoje

Za sada niko od bh državljana nije iskazao potrebu za izmještanjem iz Ukrajine niti je prijavio da su imali problema vezanih za nemire u toj zemlji niti za činjenicu da su iz BiH, izjavio je za Agenciju FENA ministar – savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH (MIP) naglašavajući da je Ambasada BiH u Budimpešti u kontaktu sa nekolicinom državljana BiH koji žive u Ukrajini, a koji su kontaktirali Ambasadu.

Procjenjuje se da u Ukrajini ima nekoliko desetina naših državljana.

– Ministarstvo inostranih poslova BiH ne može imati podatak o tačnom broju naših državljana jer niti MIP BiH niti diplomatsko-konzularna predstavništva nemaju ovlaštenje za vođenje evidencije o našim državljanima koji borave u inostranstvu, a ne postoji obaveza da naši državljani svoj boravak u inostranstvu prijave našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima – pojašnjava Regoje.

Ministarstvo inostranih poslova i dalje intenzivno prati vijesti o najaktuelnijim dešavanjima u Ukrajini i u stalnom je kontaktu sa Ambasadom BiH u Budimpešti koja zastupa interese BiH u Ukrajini gdje BiH nema diplomatsko-konzularno predstavništvo osim počasnog konzulata.

Ambasada BiH u Budimpešti je u kontaktu i sa ambasadama Srbije i Hrvatske u Kijevu s kojima postoji dogovor o uzajamnom pružanju konzularne pomoći za državljane BiH.

– Taj dogovor je i praktično primijenjen prošle sedmice kada su dvojica studenata, koji su boravili u jednom samostanu koji se nalazio u zoni nemira, izmješteni u Budimpeštu u organizaciji Ambasade Srbije. Nakon toga su prebačeni u BiH, a u organizaciji Ambasade BiH u Budimpešti – naglašava Regoje.

Ministarstvo inostranih poslova BiH i dalje poziva državljane BiH na oprez kada su u pitanju putovanje i boravak u Ukrajini.

– Tim za krizne situacije MIP BiH, koje je stalno tijelo koje djeluje u Ministarstvu, nastavlja da prati aktuelna dešavanja u Ukrajini, ali i u drugim dijelovima svijeta. U slučaju potrebe preduzimanja mjera koje izlaze iz nadležnosti MIP BiH, Tim će reagovati prema drugim državnim institucijama sa ciljem zaštite naših državljana i pružanja pomoći onima kojima to bude potrebno rekao je u izjavi za Agenciju FENA ministar- savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo