Subota, 15 svibnja, 2021

Reis Kavazović na hudbi u Berlinu: Mi smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci

Nemojte propustiti

Bošnjake u Njemačkoj pozvao je da budu korisni i dobri građani države u kojoj žive i da se okite vrlinama islamskog ahlaka.

Sa minbera Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu, gdje je danas predvodio džumu, reisu-l-ulema je ukazao da se mijenjaju vremena i uvjeti života.

Porodice i zajednice se dijele, raseljavaju i udaljavaju. Na okupu ih još drži svijest o zajedničkoj pripadnosti vjeri, porijeklu, jeziku, kulturi i tradiciji. Džemat je najvažniji temelj našeg zajedništva, bratstva i narodnog osjećaja. On je domovina našoj vjerskoj tradiciji i narodnom osjećaju, kao što je srce dom vjeri, i onda kada smo daleko od naše domovine – rekao je reisu-l-ulema.

On je ocijenio da je džemat u Berlinu jedan od najvažnijih van BiH, zbog čega je i odgovornost njegovih džematlija veća.

Jer, oni najvažniji, najsnažniji i najizrasliji imaju odgovornost više za hod zajednice. Njihovo ponašanje ne može biti sebično, već strpljivo i trpljivo, pravedno, sračunato i odmjereno. Allah nas nije zadužio da se brinemo o kiši i suncu, niti o rođenju i smrti, već o sebi, svom bratu i sestri, o narodu, džematu i zajednici – poručio je reisu-l-ulema.
Poručio je da on i zajednica u BiH i Zapadnoj Evropi od ovog džemata očekuju da bude zaštitnik jedinstva našeg naroda i naše Islamske zajednice.

Mi imamo našu Zajednicu, domovinu BiH, naše porodice i jedni druge. Među nama ima i onih koji gledaju samo na dio koji pripada cjelini, ali ne i na cjelinu. Oni misle da su lokalni identiteti najvažniji. Međutim, ako smo ummet, a jesmo, onda smo muslimani, a ne nikakve selefije ili halefije; ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci – dodao je on.

Kao muslimani, smatra reisu-l-ulema, polažemo povijesni ispit pred Stvoriteljem za suživot i toleranciju među ljudima i narodima, na principima međusobnog poštovanja i povjerenja.

To je naša obaveza i zavjet dat Bogu koji nas je od jednog čovjeka i jedne žene stvorio i na narode i plemena nas podijelio da se upoznajemo, sarađujemo i ispomažemo – kazao je reisu-l-ulema i pozvao na odgovornost za riječi i djela.

Bošnjake u Njemačkoj pozvao je da budu korisni i dobri građani države u kojoj žive i da se okite vrlinama islamskog ahlaka.

Ranije generacije muslimana nisu nikome islam omilile vazovima, a pogotovo ne jalovim raspravama o sporednim pitanjima. Naši dobri preci su islam predstavljali svojim djelima i postupcima, svojim islamskim ahlakom i moralom – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović i poručio muslimanima da im porodica i zajednica, poslije vjere u Boga, trebaju biti na drugom mjestu.
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović hutbu je održao u Islamskom kulturnom Bošnjaka u Berlinu, u kojem će u nedjelju, 28. septembra, prisustvovati obilježavanju 30. godišnjice njegovog osnivanja.

Osim njega, planirano je da se prisutnima na ovom događaju obrati i muftija za Zapadnu Evropu i glavni imam Islamske zajednice (IZ) Bošnjaka u Njemačkoj Osman ef. Kozlić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo