Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Rekao joj da izađe van po toplomjer za sina, a onda je ubio

Nemojte propustiti

Porodične razmirice i nerazumijevanje u braku doveli su do još jedne kravave tragedije iza koje su ostale dvije mlade mrtve osobe i 14-mjesečno dijete bez roditelja. Tragedija se odigrala u subotu, oko 20 sati, kada je Šimun Franić (40) hicima iz pištolja usmrtio svoju suprugu Katarinu Franić (29) s kojom je od augusta ove godine bio u brakorazvodnoj parnici.

Njihov brak započeo je 17. maja prošle godine poslije čega su ubrzo dobili i sina koji je u trenutku ostao bez oba roditelja. Međutim, očigledno kako nešto unutar braka nije štimalo jer su bračne razmirice započele vrlo brzo. Zajednički život Katarine i Šimuna trajao je sve do nedavno kada se sa sinom vratila u porodičnu kuću ispred koje je i ubijena.

Kada se Katarina vratila roditeljima Šimun je promijenio brave u stanu gdje su živjeli zajedno, a izbacio je iz stana i sve njene stvari. U četvrtak, dva dana prije tragedije, dobili su i poziv na sud. Neposredno prije tragedije Šimun je telefonom nazvao Katarinu i rekao kako će donijeti toplomjer s obzirom da je sin bio bolestan. Katarina je prethodno uspavala sinčića ni ne sluteći da je to zadnji put što vidi sina. Naime, kada je izašla Šimun je izvadio pištolj, za koji nije imao dozvolu, i sa tri hica usmrtio je ispred roditeljske kuće. Odmah potom presudio je i sebi. Radnici Hitne pomoći dolaskom na lice mjesta mogli su samo konstatirati smrt dvoje mladih ljudi.

Katarinin brat Josip Romić potvrdio je novinarima da su njegova sestra i Šimun bili u brakorazvodnoj parnici, ali i da se Šimun s tim nije slagao.

– Nije joj htio dati razvod. Ne ulazim u to što se događalo između njih, ali njihov brak nije funkcionirao. Zato je sestra i vratila se kući i zatražila razvod, kaže Josip s kojim smo razgovarali u trenutku kada se vratio iz pogrebnog ureda. Dodaje i kako je Šimun danima zvao Katarinu, slao joj poruke, maltretirao… Nazivao je i ostale članove porodice. Ipak, niko nije niti sanjao kako bi sve moglo završiti tragično. Nekoliko dana ranije, 7. oktobar, Šimun je na svome Facebook profilu promijenio profilnu sliku i postavio onu iz ranijih dana na kojoj su njih dvoje sa sinom. To je komentirala i Katarina, koja mu je ostavila dvije poruke: “Pliz, makni tu sliku” i “Daj, makni tu sliku”.

Inače, u vrijeme ubistva Katarinina roditeljska kuća bila je prepuna ljudi i djece. Unutra su bili njeni roditelji ali i sestra sa svoje dvoje djece i pogorica sa svoje troje djece. Tu je bio i njihov sin.

– Nismo niti znali da je izašla van. Bili smo u kući, a da se nešto događa znali smo kada smo čuli pucnjeve. Tada je bilo kasno, rekao je Josip. Kaže i kako Šimun nije radio, a da se Katarina nakon porodiljskog vratila na posao u školu gdje je radila kao nastavnica Likovne kulture.

– Pripremala je i stručni ispit, imala razne planove za malenoga i sebe. Sve je sada prekinuto na ovaj način, kaže vidno utučeni Josip. Iz PU vukovarsko-srijemske navode samo kako u evidenciji nemaju zabilježenu nikakvu historiju porodičnog nasilja u ovoj porodici kao i da Šimun Franić nije imao registriran pištolj.

– U toku su istražne radnje i vještačenje poslije čega će se više znati, rekao je Džigumović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo