Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Rekordna potražnja za radnom snagom u Sloveniji, imaju deficit u čak 108 zanimanja!

Nemojte propustiti

Ističe se deficit u zdravstvenim strukama (na svim nivoima), informacionim tehnologijama, obrazovanju, građevinarstvu, transportu i skladištenju i ugostiteljstvu, saopćeno je iz Državnog zavoda za statistiku.

U Sloveniji je evidentirana rekordna potražnja poslodavaca za radnom snagom. Nedostaju građevinari, informatičari, zdravstveni radnici, ocjena je Državnog zavoda za statistiku za prva tri mjeseca 2022. godine.

Služba za zapošljavanje je od januara do marta primila 46.484 obavijesti od poslodavaca o slobodnim radnim mjestima, što je za 42,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema procjeni stanja na slovenačkom tržištu, poslodavci su u 2019. prijavili 148.031 slobodna radna mjesta, a dvije godine kasnije, 156.163 slobodna radna mjesta. U prva tri mjeseca ove godine objavljeno je 46.484, od čega samo u martu 17.142.

Potražnja poslodavaca opisana je kao rekordna od uvođenja trenutne metodologije 2014. godine.

U martu su najtraženiji bili radnici za jednostavne poslove u proizvodnji, radnici za jednostavne poslove u građevinarstvu, čistači servera i kućni pomoćnici u uredima, hotelima i drugim ustanovama, konobari, vozači teških kamiona i traktora, prodavci, jednostavni građevinski radnici, montažeri električne i elektronske opreme, kuhari, zavarivači, kuhinjski pomoćnici i medicinske sestre.

Inače, zavod svake godine radi Strukovni barometar u kojem procjenjuje u kojim će strukama biti višak kadrova, u kojim manjak, a u kojim balans. U ovogodišnjem barometru, konsultanti zavoda procijenili su da će biti deficita u 108 zanimanja (14 više nego 2021. godine), ravnoteže u 51 struci i suficita u 18 zanimanja.

Ističe se deficit u zdravstvenim strukama (na svim nivoima), informacionim tehnologijama, obrazovanju, građevinarstvu, transportu i skladištenju i ugostiteljstvu, saopćeno je iz Državnog zavoda za statistiku.

“Iako su izgledi za poslodavce za prvu polovinu 2022. godine ohrabrujući, smanjenje jaza između ponude i potražnje na tržištu rada se povećava kao rezultat smanjenja nezaposlenosti“, objasnili su.

Rad zavoda je uveliko intenziviran na račun aktuelnih trendova, dodaju. Prošle godine su izvršili 1.007.000 provjera podobnosti i zainteresovanosti nezaposlenih za raspisivanje konkursa i izdali više od 167.000 oglasa i uputnica za zapošljavanje na konkursima.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Divna gesta! Granični policajci Srbije opremili Envera Beganovića hranom, sokovima i voćem u nastavak puta za Mekku

Nakon pređenih preko 1600 kilometara puta Enver je u petak stigao u Novi Pazar, gdje su ga srdačno dočekali...

Možda vas zanima i ovo